2009. szeptember 2. 12:06

Lapinformációk szerint közel 5 milliárd forint támogatást vonhatnak el a Magyar Televíziótól a jövő évi büdzsé tervezete alapján. A hivatalos indoklás a takarékosság, ám egyes vélemények szerint a döntésben szerepet kaptak az intézmény körüli folyamatos botrányok. Költségcsökkentésként kormánypárti források elképzelhetőnek tartják az M2 műholdas sugárzásának megszüntetését.

Hosszú ideje húzódó, olykor komédiába hajló elnökválasztási folyamat, vitatott székházbérleti szerződés, a műszaki berendezések beszerzése körüli problémák – csak néhány ügy azok közül, melyek mostanában az MTV-vel kapcsolatban napvilágra kerültek. A legújabb ötlet szerint az M2 csatorna műholdas sugárzása szűnne meg, amit helyette az év végére nagyjából kiépülő digitális földfelszíni rendszeren továbbítanának.

A nagy vesztes?

A csatorna műholdas terjesztésének megszűntetése elsősorban a határon túli közönséget érintheti érzékenyen, mivel az Antenna Hungária által üzemeltetett digitális földi rendszer csak az országhatárok közelében lenne szabadon fogható. Ez gyengítheti azok érvelését, akik szerint felesleges egyszerre finanszírozni a Duna TV és az M2 működését, hiszen mind a kettő egész Európában fogható (a Duna TV a tengerentúlon is), azaz a határon túli nézőket jelenleg párhuzamosan szolgálja ki két csatorna.

A földi frekvencia után most a műholdas sugárzási lehetőséget is úgy tűnik elvesztő M2-be sokan és sokszor próbáltak már életet lehelni, változó sikerrel – ennek ellenére hazai nézettsége meglehetősen alacsonynak számít. Nemigen tud dicsekedni az itthoni nézettségi adatokkal a vetélytárs Duna TV sem, bár mindkét csatorna a minőségi, kulturális értékek közvetítése mellett kötelezte el magát – a nagyok versenyébe azonban nincs beleszólásuk, inkább rétegközönséget szolgálnak ki. Ha a műholdas sugárzás beszüntetése valóban megtörténik, az MTV 2-es programja elvileg külföldön csak interneten, vagy pedig valamelyik fizetős DTH szolgáltató csomagjában lesz elérhető.

Lassan startoló DVB-T

Problémát jelent az is, hogy a kiszemelt digitális földi sugárzásra egyelőre meglehetősen kicsi az igény. A 30-40.000 forintért kínált (egy ideje részletre is elérhető) vevőkészülékekért nem tolonganak a vásárlók. Ennek oka egyrészt a jelenlegi szűk csatornakínálat (a két országos kereskedelmi csatorna csak vonakodva ment fel a rendszerre, viszonylag alacsony sávszélességet választva, az ATV és a Hír Tv pedig csak külön kódkártyával nézhető), másrészt pedig az ország igen jó vételi ellátottsága: a legtöbb háztartásban legalább egy kábeltársaság, és több műholdas szolgáltató is elérhető, havi néhány ezer forintért akár több, mint 100 csatornával, amivel a DVB-T még ingyenesen sem tudta egyelőre felvenni a versenyt.

Persze nem feltétlenül biztos, hogy az M2-nek tényleg búcsút kell mondani a műholdas sugárzásnak, hiszen legalább három hazai DTH szolgáltató lövi fel különböző műholdakra a csatornát, de kódolt formában. Kérdés, hogy milyen feltételekkel lennének hajlandóak a csatorna kódolásmentes sugárzására – a példa nem feltétlenül egyedi, a nemrég lekapcsolt Budapest TV is szabadon volt elérhető a UPC Direct frekvenciáin.

Még az ág is húzza?

A beharangozott terv mindenesetre jó példája az MTV hosszú ideje tartó alulfinanszírozottságára – márpedig pénz nélkül meglehetősen nehéz minőségi műsorokat készíteni. A kereskedelmi tv-k indulása után a közszolgálati csatornák a reklámtortából jóval kisebbet tudtak csak harapni, ráadásul számos szakember és húzóműsor elhagyta a Szabadság teret – noha bizonyos területeken azóta már megindult a visszaáramlás.
Nehezíti a társaság működését, hogy jó ideje ismét elnök nélkül működik, valamint az új székházban költözéssel nem sikerült megvenni a kor követelményeinek megfelelő műszaki berendezéseket, néhány alapvető dolog kivételével. Jelenleg az óbudai bázison létrejött új stúdiók technikai hátterét jórészt közvetítőkocsik biztosítják. Mindezek ellenére az MTV próbálkozik a fejlődéssel – az elsők között indult el HD (nagyfelbontású) adásokkal.
A pénzügyi és vezetési gondok mellett más faktor is nehezíti a sikeres működést: még a szakemberek között is vita van a közszolgálatiság értelmezéséről, arról, hogyan is kellene kinéznie a „királyi” televíziónak, a nézettség, vagy éppen a sokszínűség a fontos. Amíg azonban az intézmény sorsa sokszor rövidtávú érdekeknek rendelődik alá, aligha fog lényegesen megváltozni a helyzet.

Menedzsment Fórum