2009. szeptember 2. 12:06

Lapinformációk szerint közel 5 milliárd forint támogatást vonhatnak el a Magyar Televíziótól a jövő évi büdzsé tervezete alapján. A hivatalos indoklás a takarékosság, ám egyes vélemények szerint a döntésben szerepet kaptak az intézmény körüli folyamatos botrányok. Költségcsökkentésként kormánypárti források elképzelhetőnek tartják az M2 műholdas sugárzásának megszüntetését.

Hosszú ideje húzódó, olykor komédiába hajló elnökválasztási folyamat, vitatott székházbérleti szerződés, a műszaki berendezések beszerzése körüli problémák – csak néhány ügy azok közül, melyek mostanában az MTV-vel kapcsolatban napvilágra kerültek. A legújabb ötlet szerint az M2 csatorna műholdas sugárzása szűnne meg, amit helyette az év végére nagyjából kiépülő digitális földfelszíni rendszeren továbbítanának.

A nagy vesztes?

A csatorna műholdas terjesztésének megszűntetése elsősorban a határon túli közönséget érintheti érzékenyen, mivel az Antenna Hungária által üzemeltetett digitális földi rendszer csak az országhatárok közelében lenne szabadon fogható. Ez gyengítheti azok érvelését, akik szerint felesleges egyszerre finanszírozni a Duna TV és az M2 működését, hiszen mind a kettő egész Európában fogható (a Duna TV a tengerentúlon is), azaz a határon túli nézőket jelenleg párhuzamosan szolgálja ki két csatorna.

A földi frekvencia után most a műholdas sugárzási lehetőséget is úgy tűnik elvesztő M2-be sokan és sokszor próbáltak már életet lehelni, változó sikerrel – ennek ellenére hazai nézettsége meglehetősen alacsonynak számít. Nemigen tud dicsekedni az itthoni nézettségi adatokkal a vetélytárs Duna TV sem, bár mindkét csatorna a minőségi, kulturális értékek közvetítése mellett kötelezte el magát – a nagyok versenyébe azonban nincs beleszólásuk, inkább rétegközönséget szolgálnak ki. Ha a műholdas sugárzás beszüntetése valóban megtörténik, az MTV 2-es programja elvileg külföldön csak interneten, vagy pedig valamelyik fizetős DTH szolgáltató csomagjában lesz elérhető.

Lassan startoló DVB-T

Problémát jelent az is, hogy a kiszemelt digitális földi sugárzásra egyelőre meglehetősen kicsi az igény. A 30-40.000 forintért kínált (egy ideje részletre is elérhető) vevőkészülékekért nem tolonganak a vásárlók. Ennek oka egyrészt a jelenlegi szűk csatornakínálat (a két országos kereskedelmi csatorna csak vonakodva ment fel a rendszerre, viszonylag alacsony sávszélességet választva, az ATV és a Hír Tv pedig csak külön kódkártyával nézhető), másrészt pedig az ország igen jó vételi ellátottsága: a legtöbb háztartásban legalább egy kábeltársaság, és több műholdas szolgáltató is elérhető, havi néhány ezer forintért akár több, mint 100 csatornával, amivel a DVB-T még ingyenesen sem tudta egyelőre felvenni a versenyt.

Persze nem feltétlenül biztos, hogy az M2-nek tényleg búcsút kell mondani a műholdas sugárzásnak, hiszen legalább három hazai DTH szolgáltató lövi fel különböző műholdakra a csatornát, de kódolt formában. Kérdés, hogy milyen feltételekkel lennének hajlandóak a csatorna kódolásmentes sugárzására – a példa nem feltétlenül egyedi, a nemrég lekapcsolt Budapest TV is szabadon volt elérhető a UPC Direct frekvenciáin.

Még az ág is húzza?

A beharangozott terv mindenesetre jó példája az MTV hosszú ideje tartó alulfinanszírozottságára – márpedig pénz nélkül meglehetősen nehéz minőségi műsorokat készíteni. A kereskedelmi tv-k indulása után a közszolgálati csatornák a reklámtortából jóval kisebbet tudtak csak harapni, ráadásul számos szakember és húzóműsor elhagyta a Szabadság teret – noha bizonyos területeken azóta már megindult a visszaáramlás.
Nehezíti a társaság működését, hogy jó ideje ismét elnök nélkül működik, valamint az új székházban költözéssel nem sikerült megvenni a kor követelményeinek megfelelő műszaki berendezéseket, néhány alapvető dolog kivételével. Jelenleg az óbudai bázison létrejött új stúdiók technikai hátterét jórészt közvetítőkocsik biztosítják. Mindezek ellenére az MTV próbálkozik a fejlődéssel – az elsők között indult el HD (nagyfelbontású) adásokkal.
A pénzügyi és vezetési gondok mellett más faktor is nehezíti a sikeres működést: még a szakemberek között is vita van a közszolgálatiság értelmezéséről, arról, hogyan is kellene kinéznie a „királyi” televíziónak, a nézettség, vagy éppen a sokszínűség a fontos. Amíg azonban az intézmény sorsa sokszor rövidtávú érdekeknek rendelődik alá, aligha fog lényegesen megváltozni a helyzet.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.