2012. április 2. 16:58

A Malév dolgozói várhatóan április végén juthatnak hozzá márciusi bérükhöz - mondták el a Malévnél az MTI kérdésére.

A csődeljárás és a felszámolás keretében a munkavállalók a januári és februári bérüket rendben és időben megkapták. A márciusi bért azonban a bérgarancia alapból hívják le, és a technikai átfutási idő miatt csúsznak a kifizetések április végére  - derül ki a légitársaság írásos válaszából. A bérgarancia alapból maximálisan bruttó 1,016 millió forintot lehet kifizetni. A további bérjellegű kifizetéseket a bérgarancia alapból a vonatkozó jogszabályok szerint rendezi a felszámoló - teszi hozzá a Malév.

Korábban a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ)  az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: legalább 600 háztartás áprilisi közüzemi, napközi, óvodai díjának, többeknek a törlesztő részlet kifizetése és az összes család mindennapi megélhetése látszik kilátástalannak, mivel nincs válasz arra, hogy a márciusi járandóságukat megkapják-e a felmentett és a hónap során folyamatosan munkát végző munkavállalók. Hozzátették: a még dolgozó munkavállalók munkabérének kifizetéséről szóló tájékoztatás helyett új munkaszerződési ajánlatot adtak át, és aki eddig még nem kapta meg, most ezzel együtt átvehette  március 30-án a létszámleépítésben való érintettségéről szóló értesítést is.

A GSZSZ úgy véli, a "szociális érzékenységgel, belátással, no meg a húsvét ünnepét tiszteletben tartó hozzáállással minden bizonnyal megoldható lenne, hogy az ünnep előtt megkapják a Malév Zrt. csődjével letaglózott munkavállalók a márciusra vonatkozó bérüket". Nehezményezik, hogy a GSZSZ többször kereste meg levélben a felszámolót, személyes találkozást is kezdeményeztek, ám választ nem kaptak, és úgy vélik, nem működik megfelelően a felszámoló állami felügyelete sem. Mindezért azt követelik, hogy a  95 százalékban állami tulajdonú Malév Zrt. felszámolása átláthatóan és nyilvánosság előtt történjen.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.