<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		

Az Ukrajna gázimportját évek óta közvetítő RoszUkrEnergo - amely Magyarországra is szállít gázt - nem jut többet földgázhoz sem Oroszországban, sem Közép-Ázsiában - jelentette ki kedden Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató helyettese.

Medvegyev egy sajtóértekezleten elmondta: mivel az 50 százalékban a Gazprom tulajdonában lévő társaság székhelye Svájc, a cég további sorsát a svájci jogszabályok alapján döntik majd el.

A RoszUkrEnergónál korábban közölték, hogy még 11 milliárd köbméter földgázuk van ukrajnai tárolókban.

Medvegyev nem részletezte a lehetséges következményeket. A RoszUkrEnergo eddig az ukrajnai szállításokon felül kapott gázból eladott Magyarországra - konkrétan az egyik résztulajdonosa, az ukrán Dmitrij Firtas száz százalékos tulajdonában lévő Emfesznek, amely mintegy 20-23 százalékos résszel bír a magyar gázpiacon -, továbbá Lengyelországba, és csekély mennyiséget német vásárlóknak.

A RoszUkrEnergóhoz közel álló források az MTI-nek korábban elmondták: a cégnek 2015-ig érvényes szerződése van arról, hogy a Gazprom szállít a RoszUkrEnergónak, és az ukrajnai gázszállításokról. Ezt a szerződést megfelelő eljárással természetesen fel lehet mondani, de az nagyon sokba kerül a felmondó félnek. Ha mégis megtörténik, az ezt kimondó dokumentumban kötelező rögzíteni, hogy a továbbiakban az eddigi vevők kitől kapják a gázt.

Előzőleg Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kérdésre megerősítette, hogy a RoszUkrEnergo miatt szakadtak meg az orosz-ukrán gáztárgyalások december végén, mert amikor a felek már a megállapodáshoz közeledtek december végén, a RoszUkrEnergo 285 dollárt - a tervezett megállapodáshoz képest bő 20 százalékkal többet ajánlott ezer köbméterenként az orosz félnek, így remélve biztosítani fennmaradását. Az orosz és az ukrán kormányfő által kialkudott, hétfőn aláírt megállapodás értelmében azonban többet nem lesznek közvetítők az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között.

A most lezajlotthoz hasonló, 2006-os gázviszály óta a svájci székhelyű RoszUkrEnergón folyt át az Ukrajnának eladott teljes gázmennyiség, mintegy évi 55 milliárd köbméter. Egyes indoklások szerint ez azért volt szükséges, hogy a drágább orosz és az ugyancsak Oroszországon át érkező olcsóbb közép-ázsiai földgázt keverje, és így viszonylag csekélyebb áron juthasson Ukrajna az energiahordozóhoz, de ma már a közép-ázsiai földgáz is drágább a most kialkudott árnál.

A RoszUkrEnergo 50 százalékban a Gazprom, 50 százalékban  a bécsi Cetragas Holding AG tulajdona. A Centragas viszont 90 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletemberé - aki akkor lépett a nyilvánosság elé, amikor az amerikai FBI Szemjon Mogiljevics nemzetközileg körözött gazdasági bűnözőt vélte felfedezni a cég mögött -, további 10 százalékát egy bizonyos Ivan Furszin tartja.

Firtas üzletemberi pályája elején élelmiszerszállítások fejében gázt kapott fizetségül Türkméniától, és ezt közvetlenül Ukrajnának adta el, később azonban egy orosz vállalaton keresztül tette ezt, még később pedig Európában is eladott belőle. Az Ukrajnának szánt gázt 2006 óta a RoszUkrEnergo vásárolta meg a Gazpromtól is, majd eladta az UkrGazEnergónak, amelynek tulajdonosai fele-fele arányban a RoszUkrEnergo és az ukrán Naftogaz. A vásárolt gáz egy részét a RoszUkrEnergo tovább exportálta, többek között Magyarországra.

Putyin Juscsenko ukrán elnökkel tavaly február 12-én megállapodott abban, hogy a közvetítők helyett a Gazprom és a Naftogaz két új társaságot hoz létre. Később Julija Timosenko ukrán kormányfő kitartó követelésére megállapodtak ugyan a közvetítők kiiktatásáról,  de végül tavaly csak az UkrGazEnergót - a RosUkrEnergo és a Naftogaz közös vállalatát - számolták fel, amely az ukrán belső piacon értékesített gázt. Ennek helyére a Gazprom Szbit Ukraina (Gazprom Értékesítő Ukrajna) lépett, amely 100 százalékban a Gazpromé, és az ukrajnai fogyasztóknak 7,5 milliárd köbméter gázt - a korábbinál kevesebbet - adhat el úgy, hogy azt a Naftogaz vásárolja meg.

A Gazprom számos részvényese és az ukrán kormány folyton feszegette, hogy mi szükség van a RoszUkrEnergóra az orosz-ukrán gázüzletben. A cég kapcsán az elmúlt napokban Putyin és Timosenko egyaránt az ukrajnai korrupciót emlegette, és arra célzott, hogy a cégtől Kijevben valaki vagy valakik komoly bevételekre tesznek szert.

Egyes vélemények szerint a RoszUkrEnergo támogatta többek között a Moszkva-barát Régiók Pártját - amelynek vezére Viktor Janukovics, Juscsenko elnök fő vetélytársa -, más források szerint juttatott többeknek Juscsenko környezetében is: mindenesetre az ukrán vezetéssel korábban hűvös viszonya Juscsenkóval kötött ismeretsége nyomán javult: Firtas állítólag hétszámjegyű összeget fordított "az ukrán demokrácia felvirágoztatására". Timosenko kormányfő azonban kitartóan a cég kiiktatására törekedett. Firtas közben felkészült az ellenállásra: időközben megszerezte az ukrajnai területi gázszolgáltatók mintegy 70 százalékát.      

Egy a RoszUkrEnergóhoz közel álló forrás az MTI-nek nyilatkozva a minap egyszerű példával szemléltette a vállalat szerepét: "Ha öten veszekszenek, csak egy hatodik tud békét teremteni, aki jóban van a viszályban állók mindegyikével. De ha államok, vagy állami cégek között van vita, akkor csak magánvállalat tudja elrendezni a dolgokat, mert megtehet olyasmit, amit egy állami cég soha, például érdekeltté tesz minden, vagy néhány érintettet".

MTI/ Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.