2001. augusztus 15. 11:00

A korábban fontos felvevőpiacunknak számító tucatnyi FÁK-országok egyre kevesebb magyar élelmiszert vesznek fel -- tűnik ki a Gazdasági Minisztérium legfrissebb adataiból. Mind a külügyi, mind a gazdasági tárca fontosnak ítéli e piacok megőrzését.

Igen jelentősen esett vissza az idei első fél évben az élelmiszer-kivitelünk Oroszországba: értéke 49,4 millió dollár volt, az előző év azonos időszakában mért teljesítmény mindössze 66,8 százaléka. A külügyi tárca törekvése tehát eddig nem járt sikerrel. A 2001-re vonatkozó kitekintésében rámutatott, a fizetőképes vásárlőerő mérsékelt növekedésének eredményeként várhatóan nő a kereslet a megfelelő minőségű, de olcsóbb importélelmiszerek iránt. "Meg kell találni az utat az orosz szövetségi és régiós központi és nagyvárosi beszerzéssel foglalkozó szervezetekhez, mert ezeken keresztül, nagy tételben könnyebb az értékesítés" -- ajánlotta a külügyi tárca.

Még erőteljesebb csökkenést mutatott fel exportunk az idei első hat hónapban Ukrajnába: értéke 9,3 millió dollár volt, a tavalyi azonos időszakban mért teljesítmény 39,6 százaléka. Ennél még feltűnőbb a kivitel zuhanása Fehéroroszországba, értéke mindössze 1,4 millió dollár volt (17,5 százalék).

A többi FÁK-országba irányuló magyar élelmiszer-kivitel az idei első fél évben a következőképpen alakult (millió dollár/a tavalyi azonos időszak teljesítményének százaléka): Azerbajdzsán: 0,5/41,5; Kazahsztán: 0,7/55,6; Kirgizisztán: 00,0/--; Örményország: 0,3/101,0; Tádzsikisztán: 0,0/--; Türkmenisztán: 0,1/46,3; Üzbegisztán: 0,0/2,4.

Üde kivételnek számít Moldova és Grúzia: az előbbi piacra az idei első fél évben 4,3 millió dollár értékű magyar élelmiszer jutott, ami 191,6 százalékos teljesítmény az előző évhez képest, az utóbbiba pedig 1,4 millió dollár értékű volt a kivitel (112,1 százalék).

Persze, lehet, hogy a FÁK-piacra is áll az, mint az amerikai piacra: külföldi közvetítőkön keresztül jut el a magyar élelmiszer, és így a nagyobb haszon a közvetítőké, a tranzakcióból származó nyereség utáni adó pedig az államuké.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.