<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új tulajdonosa van a Telki Kórházat működtető cégnek, így megmenekül az első magánkórházként létrehozott intézmény - értesült az mfor.hu.

Megvette a Róbert Károly Magánkórház a Telki Kórház Kft-t, így a két legrégebbi és legnagyobb magánkórház egyesül. Az intézmény a továbbiakban Róbert Rendelőintézet néven működik majd tovább - értesült az mfor.hu.

Budán komplett felnőtt és gyermek ellátást nyújtó szakrendelők működnek a jövőben, kórházi ellátásra Pesten, a Róbert Károly Magánkórházban lesz lehetőség, míg a rehabilitációs szolgáltatást egy kastélyszanatóriumban, Nógrággárdonyban tudják a páciensek igénybe venni majd.

A Róbert Károly Magánkórházat a tárolt cégkivonat szerint 2011-ben jegyezték be, és közel 202 milliós jegyzett tőkével rendelkezik. A 2012-es 21 milliós veszteség után közel 28 milliós adózás utáni eredményt tudott realizálni köszönhetően a 200 millióval emelkedő árbevételeknek. Igaz, mellette a költségeik is növekedtek, ám üzemi szinten mégis sikerült nyereségessé tenni a vállalkozást 2013-ban. Az elért nyereségből viszont 24,3 milliós osztalékot fizettek ki a tulajdonosok, így végül 3,3 millió maradt a vállakozás kasszájában.

Magánkórház vs. állami

A Telki Kórház hazánk első magánkórháza volt, mely 15 év működés után döntött a fekvőbeteg ellátás megszüntetése, és a Budapest melletti faluban található intézmény bezárása mellett még 2013 júliusában. Bár az akkori tulajdonos töretlenül hitt abban, hogy van jövője Magyarországon egy olyan magánkórháznak, ahol hálapénz mentesen, piaci alapon működő, minőségi betegellátás tud megvalósulni, a bezárás hátterében az elmúlt években elszenvedett komoly veszteségek álltak. A Telki Kórház Kft. sikeres értékesítése is azt bizonyítja, hogy van helye a magyar egészségügyben a magánvállalkozásoknak. Igaz, "állami" konkurenciájuk is akad.

Bár – az interneten fellelhető információk szerint - fekvőbeteg-ellátást folyamatosan nyújtó privát intézmény viszonylag kevés van. Ezen magánkórházak számára konkurenciát jelent, hogy több „állami” egészségügyi intézményben is kialakítottak fizetős részlegeket, így például a Szent Imre Kórházban vagy a Honvédkórházban, amelyek felveszik a versenyt a privátokéval. A helyzetet bonyolítja, hogy a magánklinikákon többnyire olyan orvosok dolgoznak, akik az állami ellátórendszerben is rendelkeznek valamelyik kórházban státusszal, így a betegek sok esetben a szaktudásukat ott is elérhetik. Más kérdés, hogy az állami intézményekben a műszerezettség, a szobák, a betegek ellátása, és esetenként a higiénia sem mérhető a magánkórházakéhoz.

mfor.hu