2018. január 8. 04:24

A tóparti területen lévő hotelt bezárják, helyére állítólag luxus lakóparkot húz majd fel a felcsúti polgármester.

Éppen gőzerővel szabják át Balatonföldvár eddig ismert arculatát, de hamarosan még komolyabb változások jöhetnek a tóparti városban. Miközben a helyi kikötő bővítése miatt sorra vágják ki a fákat a szabadstrandon, hogy a hűlt helyüket lebetonozhassák, és parkolót csináljanak belőle, úgy tudjuk, párszáz méterrel arrébb is rombolás-újra beépítés következik. Ezt egy ingatlan adásvétel teheti lehetővé.

Mint megtudtuk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elkezdett megválni az ingatlanjai egy részétől. A cég ezt a lépést profiltisztítással magyarázza. Érdeklődésünkre azt írták, a saját tulajdonukban és vagyonkezelésükben csak olyan ingatlanokat és eszközöket akarnak meghagyni, melyek közvetlenül alaptevékenységük ellátásához szükségesek. Közlésük szerint 30 olyan ingatlanjuk van, ami kilóg a portfóliójukból, ezeket tavaly december elejétől kezdték el meghirdetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus rendszerén keresztül.

Balatonföldvár egyik legjobb fekvésű telke, közvetlenül a vízparton. Középen a Hotel Három Hattyú épülete (forrás: szallas.hu)

A Közút tulajdona Balatonföldvár egyik legjobb fekvésű ingatlanja is, mely szintén eladósorba került. A közvetlenül a tó partján húzódó területen működik a város egyik ikonikus szállodája, a Hotel Három Hattyú, melynek sorsa most kérdésessé vált. Ugyan az ingatlan-adásvételről egyelőre még alig tudni valamit, az már biztosnak tűnik, hogy a szállodának rövid úton annyi. A szálló vezetése nem reagált megkeresésünkre, a Közút viszont közölte, hogy azt ugyan nem tudja, a majdani vevőnek mi lesz a terve az épülettel, már csak azért sem, mert december végén még nem volt világos, kihez kerül a terület, arról azonban már döntöttek, hogy végelszámolással megszüntetik a szállodát üzemeltető Közúti Vendégház Kft.-t. A hotelt tehát valószínűleg bezárják. Helyi forrásaink szerint az alkalmazottakat február közepén küldik majd el, és csak az kap végkielégítést, aki 3 évnél régebb óta dolgozott ott.

Ha valóban bezárják a Három Hattyút, azt a város gazdasága meg fogja érezni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kezelt és működtetett Jogar Hotel mellett ugyanis ez Balatonföldvár egyetlen egész évben üzemelő szállója, így ha felszámolják, azzal a nyári szezonon túl is sok vendégéjszaka fog kiesni.

Ami az üzemeltető Közúti Vendégház Kft.-t illeti, a tavalyi céges beszámoló alapján nem sikerült nekik valami fényesen a 2016-os év: nettó árbevételük 186 millió forint volt, ez komoly visszaesés a 2015-ös 252 millióhoz képest. A gyengébb eredményhez hozzájárult az is, hogy a személyi jellegű ráfordítások 138 millióra nőttek az egy évvel korábbi 107 millióról - felvettek négy embert, így két éve már 28 főt foglalkoztattak. Az adózott eredményük a 2015-ös 15 millió pluszból 23 millió mínuszba váltott, a tartozásuk pedig 21 millióról 23,5-re nőtt.

Az mindenesetre nem meglepő, hogy lecsapnak a telekre, mert az valóban nagyon értékes. Ingatlanpiaci vélemény szerint 1,2 milliárd forintot ér, ám a feltételezések szerint több, kevésbé értékes területtel kínálják egy csomagban, így akár 5-600 millió forintos áron is elkelhet. Vagy, ahogy a helyiek tudni vélik, már el is kelt, a vevő pedig szerintük Magyarország legismertebb üzletembere lehet, aki az elmúlt évben szélvészgyorsasággal hódította meg a Balatont kempingestül-borászatostul-rádióstul.

Úgy tudjuk, a Három Hattyú-ingatlan bizniszében Mészáros Lőrinc a befutó. A felcsúti polgármester forrásaink szerint már tavaly nyáron érdeklődött a hotel telke iránt, és bár a Közút decemberi közlése szerint még nem zárultak le az adásvételek, a városban már készpénznek veszik, hogy a terület Mészároshoz került. A helyiek már azt is tudni vélik, mihez kezd majd a telekkel Orbán Viktor jó barátja: ledózerolja a szállót, és az aktuális divatot követve luxus lakóparkot épít a helyére. Az ilyesmi elég jó üzlet, ha a luxus lakóparkok siófoki áraiból indulunk ki, akkor itt is összejöhetnek az 1 millió forint per négyzetméteres lakásárak.

Megkerestük Mészáros Lőrincet, hogy igazak-e a híresztelések, de e-mailjeink megválaszolatlanul maradtak. Mészárosnak annyi érdekeltsége van, hogy valószínűleg ő maga se tudja őket már fejben tartani, de mi igyekeztünk témánál maradni, és olyan címekre küldtük el az érdeklődésünket, melyek feltételezésünk szerint az adásvételt bonyolítják. Így kapott tőlünk levelet a balatoni kempingeket felvásárló és üzemeltető BLT Group Zrt. és a céget tulajdonló Konzum Nyrt. is. Ezen túl szerencsét próbáltunk a felcsúti polgármester címén is, és a legendás meszaroslorinc@freemail.hu-n is - mindhiába. Ha mégis válaszolnak levelünkre, frissítjük a cikket.

Az ügy kapcsán egyelőre több a kérdőjel, mint a konkrétum, mindenesetre az biztos, hogy aki Balatonföldváron rövid úton akar igazán nagy pénzt csinálni, az nem fog szórakozni holmi hotelek fenntartásával.

Tiszai Balázs

mfor.hu