2009. augusztus 27. 10:16

Megszüntette csütörtökön délelőtt az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a RiseFM rádió budapesti citadellai adását.

Márton György, az NHH szóvivője az értesülést megerősítette. A RiseFM az MTI érdeklődésére közölte, "az adás átmenetileg szünetel, s a kérdéses jogi ügyek rendezése után folytatódik".

A rádió közölte azt is: minden szükséges jogi lépést megtesz a törvényes rend helyreállítására, illetve a helyén működő "PontFM nevű kalózrádió tevékenységének megszüntetése érdekében".

Az NHH a hét elején közölte, hogy napokon belül kéri a rendőrség segítségét ahhoz, hogy az engedéllyel nem rendelkező RiseFM rádió adását beszüntettethesse.

A hatóság emberei korábban már megpróbáltak érvényt szerezni az adást megszüntető jogerős döntésnek, ám a rádió emberei megakadályozták őket abban, hogy a területre belépjenek, s ezt megtegyék.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a budapesti 88.1 frekvencián két adó szólt, a Rádió Infórum Kft. által működtetett PontFM és a RiseFM, ám engedélye csak az előbbinek volt.

Márton György korábban az MTI-nek elmondta, mivel a jogerős rádióengedély nem a RiseFM Kft. nevére szól, a rádió törvénytelenül működik és el kell hallgatnia. Mivel ez nem történt meg, a hatóságnak a rendőrség segítségét is igénybe véve kellett kikényszerítenie a jogkövető magatartást a RiseFM részéről.

A Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. tulajdonában lévő Rádió Infórum Kft.-t (PontFM), mint a 88.1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget tavalyi év végén adták el tulajdonosai a RiseFM Kft.-nek. Később a felek között jogvita alakult ki, aminek végén a korábbi eladók, élve visszavásárlási jogukkal, visszavették a céget. Ezt az MTI információi szerint a fővárosi Cégbíróság május közepén jogerősen be is jegyezte, s ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és frekvenciahasználat felett.

Az ezt követő eljárásban az NHH jogerősen kimondta, hogy újra a régi tulajdonosok dönthetnek a sugárzásról, mivel övék a jogosultság. Papp Gábor, a tulajdonosi jogokat gyakoroló Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. jogi képviselője az MTI-nek csütörtökön, a RiseFM lekapcsolását követően elmondta: reméli, megnyugtatóan rendeződött az ügy, hiszen az történt, amire az NHH jogerős határozatában már korábban kötelezte a RiseFM-et. 

Az üggyel kapcsolatban a RiseFM Kft. a hét elején közölte, hogy a Fővárosi Bíróság előtt felülvizsgálat iránti kérelmet terjesztettek elő az NHH végzésének hatályon kívül helyezésével kapcsolatban, illetve azért, hogy a hatóságot új eljárásra és új határozat meghozatalára kötelezze a bíróság. A kft. kérte a végrehajtás felfüggesztését is. A RiseFM Kft. egy másik beadványában a Legfőbb Ügyészségénél azt kezdeményezte, hogy a hatóság vonatkozó határozatával szemben emeljen óvást.

A RiseFM közölte azt is, hogy a korábban balatoni sugárzású rádió budapesti terjeszkedés céljából vásárolta meg a PontFM rádiót, és ezzel együtt a 88.1-es frekvencia sugárzási jogát. A PontFM akkori tulajdonosa, Rónai Egon és az ő érdekeltségébe tartozó EGOPRESS Kft. azonban állításuk szerint több tíz millió forintos tartozást titkolt el az adásvétel során, ami miatt jelenleg is perben áll a RiseFM Kft.-vel, és a megtévesztéssel okozott eddig közel 100 millió forintos kárt a mai napig sem térítette meg.

Szakértői vélemények szerint a RiseFM Kft. nem volt jogalanya az NHH eljárásának, mivel a frekvencia jogosultsággal mindig is a Rádió Infórum Kft. rendelkezett. Ezt a társaságot a RiseFM Kft. pedig éppen azért vette meg, mert szüksége volt a frekvenciára. Miután azonban az a cégbírósági bejegyzés szerint visszakerült eredeti tulajdonosaihoz, Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft.-hez, úgymond vitte magával a frekvencia jogosultságot is.

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy Rádió Infórum Kft. tulajdonjogát is vitatja a RiseFM Kft., s ez ügyben szintén bírósághoz fordult.

Ezzel szemben a 88.1-es frekvencián műsort készíteni jogosult cég tulajdonosának szintén korábbi közlése szerint nincs jogvita az engedéllyel nem rendelkező RiseFM rádiót működtető céggel, mert a hatóságok jogerősen eldöntötték már azt.

Papp Gábor, a tulajdonosi jogokat gyakoroló Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. jogi képviselője az MTI-nek korábban súlyosan sértőnek nevezte azt az állítást, hogy ügyfelei bárkit is megtévesztettek volna az értékesítés során, s cáfolta,  hogy több tízmilliós eltitkolt tartozása lett volna a cégnek.
 

MTI/Menedzsment Fórum