Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jegybanki alapkamat plusz 3 százalékos kamatot kell ráfizetni a hallgatóknak a képzési költségre, ha nem teljesítik az előírt feltételeket. 10, illetve 15 évre azonban részletfizetés kérhető. Mfor.hu-háttér.

A kormány már 2011-ben, az első Széll Kálmán Tervben kifejezte abbéli szándékait, hogy a felsőoktatás rendszerét teljes mértékben átalakítja elsősorban az állami finanszírozású helyek megnyirbálásával, valamint az indított szakok kormányzati befolyásolásával. Az átalakítás legfőbb kiváltója az az elképzelés, miszerint a munkaerőpiaci keresletet össze kell hangolni a kínálattal, így azokat a képzéseket kell előtérbe helyezni, melyekre a piac igényt tart.

A fentiek mellett még egy újdonsággal szembe kell nézniük a hallgatóknak, ez pedig a hallgatói szerződés, vagyis a köznyelvben "röghöz kötésként" elterjedt kormányzati elképzelés. A szerződésminta csütörtök délben került fel a felvi.hu oldalára. A szerződés lényege, hogy az állami finanszírozás mellett tanulmányokat folytató hallgatónak a támogatott képzési idő kétszeresét a végzését követő 20 éven belül itthon kell ledolgoznia. Ha ezt nem teljesíti, a képzés költségét vissza kell fizetnie a Magyar Államkincstárnak - kamatokkal együtt, melynek mértéke a jegybanki alapkamat plusz 3 százalék. Hasonló fizetési kötelezettség terheli a hallgatót akkor is, ha a képzési idő másfélszerese alatt nem fejezi be a tanulmányait: ekkor a képzés költségének 50 százalékát kell visszafizetnie. Ha megszületik az erre irányuló határozat, akkor az érintettnek 30 munkanapja lesz a fizetési kötelezettség teljesítésére, ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor 5 millió forintos költség alatt 10, 5 millió forint feletti összeg esetén 15 évre kérhető részletfizetés. 

22 százalékkal kevesebb jelentkező, 19 százalékkal kevesebb felvett

Az idei felvételi eredményeket a rendszer átformálása már jelentősen befolyásolta, bár a kormány úgy nyilatkozott az idei ponthatárok kihirdetése után, hogy a (fentebb is említett) változtatások ellenére továbbra is vonzó a felsőoktatás az érettségizettek számára. A felvi.hu statisztikája szerint az idei évben 110 617-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ez azonban az előző évi közel 150 ezer jelentkezőnél 22 százalékkal kevesebb, ráadásul ennyire alacsony érdeklődés 2008 óta nem mutatkozott a felsőoktatás iránt. Akkor 96 991-en szerettek volna a középiskola után diplomát szerezni. Ha pedig az elmúlt 11 év statisztikájának átlagát nézzük, akkor a 137 440-es számnál is 20 százalékkal alacsonyabb a mostani jelentkezőszám.

Ha viszont a felvett hallgatók számát nézzük meg, akkor 2001-ig visszamenőleg - eddig érhető el statisztika a felvi.hu oldalán -, egyetlen egy évben sem volt ennyire alacsony a létszám, ami nyilván a kormány keretszámot szűkítő lépéseinek is az eredménye. Idén 79 861 fő kezdheti meg a tanulmányait valamelyik főiskolán, vagy egyetemen. Ezelőtt 2008-ban volt a legalacsonyabb a létszám: akkor 81 108-an nyertek felvételt. A friss adat egyébként előző évhez képest, amikor is 98 144-en örülhettek a ponthatárok kihirdetésekor, 19 százalékos - 18 283 fős - visszaesést mutat. A fentiekből fakadóan az állami képzésbe felvettek száma is jelentős visszaesést mutat előző évhez képest, hiszen a 2011-es 67 035 fő után most 51 055-en kerülhettek államiag finanszírozott képzésbe.

Volt, ahol a jelentkezők 6 százalékát vették fel

A ponthatárokat nézve nem okozott meglepetést, hogy a legmagasabb pontszámok, az elmúlt évhez hasonlóan a Corvinus Egyetemhez kapcsolódnak. Az öt legmagasabb pont ennek az intézménynek valamelyik szakára kellett: az élen a nemzetközi gazdálkodás szakhoz 482, az alkalmazott közgazdaságtanhoz 479, az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakhoz 478, a gazdaságelemzéshez 477 és a nemzetközi tanulmányokhoz 473 pontot kellett elérnie a felvételizőnek.

Ebből kifolyólag nem is meglepő, hogy a legnépszerűbb szakok között a fentiek egyike sem található. A legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karának nemzetközi gazdálkodás szakára szerettek volna bekerülni, ám ehhez 465 pontot kellett elérni. Az 1858 jelentkezőből 594-en első helyként jelölték meg ezt a szakot, ám a képzésre mindössze 26-an kerülhettek be idén.

Az orvostudományi képzésterület volt a második legnépszerűbb annak ellenére, hogy a szakma tényleg az elhivatottságról szól, hiszen a bérezés tekintetében nem tartozik a legjobban fizető munkák közé az orvoslás. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára az 1788 jelentkezőből 437-et vettek fel - ennyien érték el a szükséges 435 pontot legalább. Harmadik legnépszerűbb képzés a Szegedi Egyetem általános orvos képzése, ahova 226-an tudtak bekerülni a 1709 jelentkezőből - a ponthatár sokkal alacsonyabb volt a Semmelweis Egyetem képzésénél: 421 pont. A kormány által preferált mérnöki, informatikai képzések azonban csak a 6.-8. legnépszerűbb irányt jelentették a felvételizők számára. Ugyanakkor ide lehetett jelentkezni a legnagyobb sikerrel, hiszen gépészmérnöki szakra az első helyen jelentkező 2472 fő közül 1999-et fel is vettek, vagyis a jelentkezők 80 százaléka szeptemberben a vágyott szakon kezdheti meg a tanulmányait. Szintén jó esélyekkel indulhatott az, aki mérnökinformatikus szakra adta be a jelentkezését. Az első helyes 2321 jelentkezőnek a 77 százaléka, vagyis 1793 fő sikeres felvételi eljárásról kaphatott értesítést e hét keddjén. Érdemes még kiemelni a nemzetközi gazdálkodás szakot, mely a legnépszerűbb képzésnek számított idén: ide az első helyen jelentkező 1820 felvételizőnek mindössze 6 százaléka, 114 fő kerülhetett be a képzésbe.

A piac idén nem teljesen ezeket kereste

Ugyan azok, akik most kerülnek be a felsőoktatásba, legkorábban három év múlva jelennek meg álláskeresőként a munkaerőpiacon, mégis érdemes megnézni, hogy milyen hiányszakmák jelentek meg az eltelt hónapokban a piacon. A jelenlegi trend arról árulkodik, hogy nem teljesen a fent említett népszerű képzések a keresettek a cégek által. A Profession.hu álláskereső portál idei felmérése szerint ugyanis 2012-ben az eddig eltelt hónapokban a mérnöki, IT-fejlesztői, könyvelői, értékesítői és ügyfélszolgálati szakmák voltak a legkeresettebbek a hirdető cégek között. A mérnöki végzettségűek körében is elsősorban a villamosmérnöki, a minőségbiztosító mérnöki és a folyamatmérnöki az a szaktudás, melyre a cégeknek szükségük lenne. Ugyanakkor az orvos- és a gazdasági képzéssel nagyon mellélőni nem lehet, hiszen rájuk mindig szükség lehet - tartják így sokan. Az azonban már más kérdés, hogy a turizmus szakon végzettek mihez kezdhetnek majd a diplomájukkal. 

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.