2002. július 4. 14:05

Gyakran hallani, hogy a magyar menedzserek jövedelmének csak kis részét teszik ki a részvényopciók lehívása során realizálható nyereség. A teljesítményhez kötött juttatásokat azonban több cég alkalmazza. Erre példa a Matáv Rt, 490 millió forint névértékű - több mint 4 milliárd forint piaci értékű - tőkeemelését hajtott végre, mely részvények a vezetői ösztönzési részvényopciós programja során kerülnek értékesítésre.

Hogy megy a vezető magyar cégeknél

Magyarországon ha pénzről van szó, mindenki meglehetősen szemérmessé válik. Így a jövedelmekre és a részvényopciókra vonatkozó adatokat szinte kizárólag tőzsdei cégek esetében hozzáférhető. Más vállalatoknál legfeljebb az átfogó vizsgálatok átlagai illetve pletykák alapján lehet becsléseket adni.

A tőzsdei cégek esetében talán az OTP-nél működik legjobban a vezetők részvényopciós programja, ami nem utolsó sorban a hosszabb távon stabilan emelkedő árfolyamnak is köszönhető. Legendák keringnek arról, hogy a bank vezetője Csányi Sándor a legtöbbet kereső menedzser, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a pénzintézet vezetői teljesítményüknek köszönhetően - a bank tőzsdei kapitalizációja az elmúlt három évben stagnáló tőzsde mellett nagyságrendileg megduplázódott - jutnak a többmilliós, esetenként százmilliós nagyságrendű részvénycsomagokhoz.

Az OTP banknál az idén májusi opciók lehívásakor Csányi Sándor jutott a legtöbb, 200.000db részvényhez (a részvény tegnapi tőzsdei záróára 2125 forint volt). Az elnök-vezérigazgató mellett más a vezetők is összesen, több mint egymillió darab részvényt vásárolhatott meg kedvezményes áron.

Szűkmarkúbban bánt 194 felső- és középvezetőjével idén a MOL. A menedzserek részére - a tőzsdei árat tekintve mintegy 200 millió forintos tranzakció keretében - összesen 41.347 darab MOL részvényt juttatott, ami a cég tőzsdei szereplésének tükrében tűnhet soknak. Ennek során a vezetők 1000-1600 darab (4,6-7,4 millió forint értékű) részvénnyel növelhették portfóliójukat.

A Matáv esetében a most kibocsátott mintegy 4 milliárd forint piaci értékű részvénycsomag szolgál arra, hogy a vezetők a telekom cégek hányattatási ellenére is növeljék a társaság eredményét, és a részvények értékét. Amennyiben a célok teljesülnek, akkor a program csoportszinten 320 felső- és középszintű vezetőt érint, akik pozíciójuk alapján szereznek jogosultságot szintenként meghatározott darabszámú opcióra.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.