2009. szeptember 9. 12:36

A Magyar RTL Televízió Zrt. és a TV2 kezdeményezésével még a nyár folyamán megkezdődött egy egyeztetés az ORTT-vel a délutáni kibeszélő show-kkal kapcsolatban, írja a TV2 szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A mai napon ezen egyeztetés folytatására került sor a 2 legnagyobb kereskedelmi televízió és a testület között. Ezen konzultáció alkalmával ismertették egymással a felek az említett műsorokkal kapcsolatos szakmai véleményüket. Mint ismert, 2009 tavaszán a televíziók közötti élesedő nézettségi verseny hatására a délutáni talkshow-k tartalma és az azokban alkalmazott megvalósítási módok jelentősen megváltoztak. Ez a változás az ORTT szerint és a műsorszolgáltatók szerint sem kívánatos, noha nézettségi szempontból indokolható volt. Az ilyen helyzeteket – mint azt a korábbi nemzetközi példák is mutatják – egy demokratikus médiarendszer akkor tudja hatékonyan és mindenki számára megnyugtatóan kezelni, ha az érintett piaci szereplők lefektetik azokat a közös szabályokat, amelyeket a jövőben betartanak annak érdekében, hogy a köztük folyó piaci-nézettségi verseny ne legyen káros hatással műsoraik és - jelentős nézettségüknél fogva – az egész magyar televíziózás színvonalára, írja a közlemény. 

Az elmúlt hetekben a két televíziós társaság képviselői konzultációt folytattak az ORTT-vel, valamint - 12 év után először - egyeztettek egymással tartalmi kérdésekben, annak érdekében, hogy orvosolják a kialakult helyzetet, és lefektessék azokat a szabályokat, amelyeket a jövőben az érintett műsorokkal kapcsolatban magukra nézve kötelező érvényűnek fogadnak el.

Ezek a szabályok a következők:

A délutáni talkshow-k sugárzásakor vállalják, hogy a jövőben:
1. mellőzik a nyíltszíni, a stúdióban történt verekedés bemutatását,

2. a stúdióban elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné teszik,

3. kiskorú személyeket súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetik,

4. szeptember folyamán belső szabályaik közé illesztik a nappali talkshow műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit.

Menedzsment Fórum