<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Olyan fúziós javaslattal kell előállnia az osztrák OMV AG szénhidrogén-ipari csoportnak, amelynek alapján az uniós illetékesek már nem látnak versenyjogi aggályt a Mol Nyrt. megvásárlása szempontjából, számol be a Világgazdaság.

Kedden ismertté vált, hogy az OMV és a Mol mely üzletágainak összevonásakor keletkezne olyan piaci erő, amely mellett Brüsszel szeptember 18-án nem adná áldását a frigyre. Eddig is sejthető volt, hogy milyen területekről lehet szó – az olajfinomításról, a feldolgozott termék kis- és nagykereskedelméről –, ám a két társaság ellentétesen értékelte a helyzetet.

A fúziót ellenző magyar olajcég szerint olyan arányú érdekeltségeladások válnának szükségessé a versenyjogi aggályok eloszlatásához, amelyek miatt az újonnan létrejövő társaság érdemben gyengébb lenne annál, ami a két mai vállalat erejének összeadásából adódna. Az osztrák cég viszont erőegyesítésről és szinergiáról beszél, a kényszerű érdekeltség-eladásokat pedig nem tekinti jelentősnek.

Hamarosan eldől, ténylegesen mire lesz szükség. Az uniós álláspont ismertetése után az OMV jelezte: „Szó lehet arról, hogy harmadik felet vonunk majd be a schwechati finomító tulajdonosai közé” – idézi a társaságot a Der Standard. Más üzletrész-kiszervezésekről egyelőre nem esett szó, de sejthető, hogy a térség több államában, mindenekelőtt Magyarországon elég sok benzinkutat el kell majd adniuk.

Azt viszont a Mol is elismerte korábban, hogy a gázüzletág jelentős együttműködési lehetőséget ígér. Igaz, ezek kihasználására szerinte nem egyesülni kell, hanem közös projekteket szükséges indítani. Ilyen vállalkozásokban ma is kooperálnak: mindkét cég tagja az uniós Nabucco és az orosz ellenőrzésű Déli Áramlat projektnek is, írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.