2016. május 7. 05:13

Komoly tisztuláson ment át az utóbbi időben a hazai cégvilág: két év leforgása alatt negyvenezerrel csökkent a társaságok száma - tudta meg a Magyar Idők az igazságügyi tárcától.

Szombati számában a lap - szakértői véleményekre alapozva - azon szabályváltoztatásokkal indokolta a visszaesést, amelyeket a csalárd és fiktív vállalkozások kiszűréséért vezettek be 2011 után.

A legújabb ilyen, tisztító intézkedés nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éppen a héten sorolta három kategóriába az 560 ezer idehaza bejegyzett társaságot.

A hivatal a lappal azt tudatta: megbízható, vagyis jó minősítést a társaságok nagyjából harmada, 190 ezer cég kapott, amelyek előnyökre számíthatnak: bizonyos mulasztásoknál például nem kell bírságot fizetniük, de esetükben csökken az áfakiutalás átfutási ideje is.

Ilyen autókat alkotott, akit Enzo Ferrari vérig sértett 

Az átlagos kategóriában 370 ezer vállalkozás, vagyis a cégvilág kétharmada szerepel, míg kockázatosnak, vagyis rossz minősítésűnek hetven társaságot nyilvánított a hatóság. A "rossz" besorolás - amely csak a 2016. január 1. után elkövetett jogsértésért járt - hátrányt jelenthet.

MTI