"A fogyasztás során a szájból kiszűrődő hangok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárló élvezze a terméket és legközelebb ismét azt emelje le a polcról" - mondta el az APA hírügynökségnek Heint-Dieter Lechte, az édességiparban szereplő Bahlsen GmbH felelős kutatója.
Lechte kollégáival együtt nem csupán a kekszek harapásakor keletkező hangokat vizsgálta, hanem a rágás kísérte mormolást is. A kísérletek során egy mikrofon segítségével felerősítették a szájban keletkező hangokat, majd számítógép útján grafikusan is ábrázolták azokat.
Az eredmény szerint minden keksznek saját, egyedi hangja van. Máshogy hangzik, ha két keksz között puha csokoládé található, mintha csupa kemény felületet kell a fogaknak áttörni. A "ropogósság" kritériuma szerint például nyolc kategóriát állítottak fel, a nagyon ropogóstól az egyáltalán nem ropogósig.
"Eddig csupán a szag- és ízlelő érzéket vették figyelembe, és elhanyagolták a hangeffektusokat" - mondja a kutató. - "Pedig a keksz megfelelő hangzása a minőség és a frissesség érzetét keltheti a fogyasztóban."
A cég a kutatás eredményeit a minőségkontroll és az új termékek fejlesztésénél is felhasználja.
"A jövőben új kekszfajtáinknak, amelyekkel egy jól behatárolt célcsoportot célzunk meg, bizonyos szenzorikus tulajdonságokkal is rendelkezniük kell. Ha az öt érzékszerv kombinációja által előálló összhatás kedvező fogadtatásra talál a vásárlónál, akkor legközelebb is a mi termékünk mellett fog dönteni" - mondta Lechte.
(Menedzsment Fórum)
Nem csak az íz, már a hang is számít a kekszeknél
Egy német édességipari cég nem csupán kívánatos formájúvá és ízletessé kívánja tenni kekszeit, hanem arra is törekszik, hogy fogyasztásakor kellemes hang szűrődjön ki a fogak közül. Ennek érdekében kísérleteket folytatnak ezen az eddig még elhanyagolt területen.