Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

Keddtől érvényes az új gyógyszerár-támogatási rendszer. Az új elvek alapján az orvosokat az olcsóbb készítmények felírására ösztönzi a kormány. A gyártók szerint azonban nem biztos, hogy azok valóban fellelhetők a piacon. Mfor.hu tudósítás.

Milyen mértékben csökken a támogatás?

Dr. Zalai Gábor, a Boehlinger Ingelheim gyógyszergyártó ügyvezető igazgatója leginkább azt sérelmezi, hogy nem készültek hatástanulmányok a reformmal kapcsolatban. "Amit a miniszter a gyógyszereken kíván megspórolni, azt máshol elveszti. Egy-egy beteg más gyógyszerre való átállítása ugyanis nem megy egyik pillanatról a másikra. Sok esetben költséges vizsgálatokra van szükség, amelyek az államháztartás terheit növelik" - magyarázta Zalai Gábor.

Együtt lobbiznak

A jelenlévők szerint a tudományosságnak is ellentmond a mindenáron olcsóbb gyógyszer elve, ráadásul ez sem feltétlenül költségkímélő megoldás. Előfordulhat például, hogy egy drágább vérnyomáscsökkentő készítményből csak napi egyet kellene bevennie a betegnek, míg az olcsóbb, régebbi gyógyszerből hármat. Így az eredeti célt sem éri el a minisztérium, hiszen az olcsóbb gyógyszer is többe kerül, ha sok fogy belőle - fejtette ki Dr. Bidló Judit.

A gyógyszergyártók nem vitatják, hogy szükség van a gyógyszerpiac szabályozására, azt viszont már sérelmezik, hogy ez a szabályozás nem szakmai alapokon, hanem matematikai elvek szerint történik - érveltek a gyártók képviselői. A gyógyszercégek - félretéve ágazati érdekeiket - a jövőben együtt lobbiznak a kormánynál a tervek átgondolása érdekében - közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

A sajtótájékoztatón felvetett témákról megkérdeztük a minisztériumot is, ám onnan egyelőre nem érkezett válasz.

A kormány szerint nem lesz sokkal nagyobb a teher

A kabinet január 16-tól minden kategóriában csökkentette a gyógyszerár-támogatások mértékét. Azok a készítmények, amelyek eddig 90 százalékos támogatásban részesültek, mostantól csak 85 százalékos kiegészítést kapnak, a 70 százalékos kompenzáció 55 százalékra csökkent, az 50 százalékos pedig 25 százalékra. Lesznek ezen kívül olyan készítmények is, amelyeket továbbra is 100 százalékban támogat az állam, viszont kiváltásukért 300 forintos térítési díjat kell majd fizetni.

"Összességében elmondható, hogy aki hajlandó változtatni, maximum 12-18 százalékos gyógyszer-áremelkedést kénytelen elviselni. Az is előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nem kell többet fizetnie a patikában" - mondta korábban Horváth Ágnes.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint a most életbe lépő változtatásokkal a kormány a pazarlást szeretné megszüntetni. Eddig ugyanis a betegek szinte ellenőrizetlenül kapták gyógyszereiket, sokszor olyat, amely hatóanyagában nem is különbözik más, olcsóbb gyógyszerektől. "Vérnyomáscsökkentésre például kétféle készítmény van: aki továbbra is a drágábbat szedi, az 1020 forintot fizet, míg aki hajlandó váltani, csak 443 forintot" - magyarázta az államtitkár.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.