<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A tömeges külföldi munkavállalás legnagyobb akadálya, hogy a magyar lakosság mindössze 10 százaléka beszél idegen nyelveken, de a tudásszint többnyire nem elegendő a munkavállaláshoz.

A megfelelő végzettség mellett a szakmában egy másik nyelven szerzett gyakorlat is fontos, ezért a multinacionális vállalatok munkatársainak van a legjobb esélyük külföldön.

Magyarországon legtöbben az angolt és a németet beszélik, ám a nyelvismeret többnyire nem éri el a munkavállaláshoz szükséges szintet -- állapította meg a Take it Személyzeti Tanácsadó Kft. által a közelmúltban készített elemzés, amely arra is kitér, hogyan fogadják majd a magyar munkavállalókat az Európai Unióban.

Deák Andrea, a Take it Kft. igazgatója elmondta, az uniós csatlakozás nem jelenti azt, hogy hazánk kiürül, sem azt, hogy a szomszédos, nem EU-országokból jelentősebb számú munkaerő áramlik majd Magyarországra. Már csak azért sem ürül ki az ország, mert ugyan a fiatalok szívesen mennek külföldre tanulni és dolgozni, ám néhány év múlva hazatérnek.

Másrészt természetesen csak a magasan kvalifikált, felsőfokú végzettségűeket fogadják tárt karokkal, ugyanakkor a szak- és betanított munkások -- akiket ugyan foglalkoztatnának, de alacsonyabb beosztásban -- kevésbé készek arra, hogy szülőföldjüktől távol dolgozzanak.

Miután a fejlett ipari országokban a munkaerő már nehezebben motiválható anyagilag, ezért szívesen hívnak külföldi munkára magyar vállalkozókat a multik. A munkaerőpiacon Magyarország vonzerejét a kreatív és jól motiválható, képzett munkaerő adja, ezt keresik külföldön -- leginkább a kutatás-fejlesztési területen --, valamint a Magyarországon gyökeret vert multinacionális vállalatok is ilyen alkalmazottakat várnak.

A külföldi munkavállalás azok számára lehet egyszerűbb, akik már eleve ilyen multinacionális vállalatoknál dogoznak. Becslések szerint jelenleg mintegy 5-6 ezer magyar dolgozik külföldön, és évente ez a szám 3-5 százalékkal nőhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.