2001. február 9. 11:00

Magyarország az informatika és távközlés kelet-európai központjává válhat - mondta Stumpf István miniszter tegnap, akit az Országgyűlés újonnan létrehozott informatikai bizottsága hallgatott meg.

Szerinte az úgynevezett új gazdasághoz való csatlakozás, az informatikai társadalom, a digitális Magyarország kialakítása az ország előtt ezer évvel ezelőtt állt kihívásokhoz, az államalapításhoz és a kereszténység felvételéhez hasonlítható. Kijelentette: a szükséges fejlesztésekre kormányzati program készül, amelynek négy csomópontja lesz. Meg szeretnék teremteni az "on-line Magyarország" kialakításához szükséges fizikai, szabályozási és gazdasági feltételeket; el szeretnék terjeszteni a digitális kultúrát; le szeretnék bontani a széles körű internetelérés előtt álló akadályokat; és olyan programot szeretnének kialakítani, amelynek eredményeként nem jönne létre digitális szakadék, a társadalom egészében terjedne el az informatikai kultúra.

Közölte: az elektronikus aláírásról szóló törvényjavaslatot e hónap 20-án tárgyalja a kormány, s a jogszabálytervezet szövege reményei szerint 21-én már a parlament előtt lehet. A jövő év január 1-jétől esedékes távközlési liberalizálás előtt jó idővel meg kell alkotni az egységes hírközlési törvényt is, ezt márciusban tárgyalhatja a Ház. Bizonyos termékek esetében jövő év január 1-jétől a közbeszerzés folyamata is elektronikussá válik.

- Végre valaki megcsókolta a kormányzati Csipkerózsikát - értékelte a miniszter által ismertetett elképzeléseket Magyar Bálint, az SZDSZ képviselője. Önkritikát is megfogalmazva hozzátette: a politikai elit eddig nem segítette, inkább hátráltatta az ország informatikai fejlesztését (a számítógépek és távközlési cikkek vámjának eltörlését jelentő szingapúri egyezmény elfogadását már az előző kormány pénzügyminiszterei is "leverték"), ezért nem elég, ha most csupán az eddigi elmaradásokat pótoljuk, hanem minél nagyobbat kell előrelépni.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!