<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Rendkívül látványosan megugrottak a bevételek az egyesületeknél, igaz, többet is költöttek, de végeredményben sikerült nyereséget kimutatni.

A 2015-ösnél sokkal jobb évet zárt tavaly 6 nagyobb fővárosi sportegyesület, a Fradi, az Újpest, a Honvéd, a Vasas, azt MTK és a BVSC-Zugló. Összesen majdnem 14 milliárd forint bevétellel szemben 12,8 milliárdos kiadást számoltak el, így 1,1 milliárdos nyereséget tudnak felmutatni. Utóbbi ráadásul úgy jött össze, hogy a Vasas egyedüliként bár, de veszteséggel zárt, -151 milliót kellett elkönyvelniük.

A bevételek 58, a kiadások pedig 41 százalékkal ugrottak meg egyetlen év alatt. A látványos megugrás minden egyesület esetében megfigyelhető, a háttérben pedig elsősorban a létesítményfejlesztésekre és üzemeltetésekre adott állami támogatások állnak, az ezen célokra juttatott összegek a milliárdos nagyságrendet is elérik olykor.

Honvéd: lehull a lepel a TAO-támogatókról

A Budapest Honvéd Sportegyesület közhasznúsági jelentése és éves beszámolója a többi klubnál sokkal részletesebb, hiszen szokatlan módon a TAO-támogatókat is nevesítik. TAO-támogatásként 314 millió jutott 2016-ra, TAO-kiegészítő támogatásként pedig még 63 milliót kapotak. Utóbbi formában a legtöbbet

  •     a GE Hungary Kft. juttatta az egyesületnek, 26,2 millió forintot,
  •     a következik a Coca-Cola 7,5 milliója,
  •     amitől nem sokkal maradt el a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. 6,8 milliója.
A meglehetősen hosszú lista legérdekesebb tétele azonban az az 1,4 millió forint, ami Orbán Viktor apjának cégétől, a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-től érkezett tavaly.

A kézilabda szakosztály egyébként 177,3 milliót, a vízilabdások 60,6-ot, a kosarasok pedig 76 millió TAO-támogatásban részesültek.

Az egyesület tavaly közel 1,9 milliárd forintos bevételre tett szert, amivel szemben 1,6 milliós kiadást állítottak, így végeredményben a 2015-ös 69 millióval után tavaly 276 milliós nyereséget tudtak elkönyvelni. 

Csak a Vasas bukott tavaly

A többi 5 sportegyesületet nézve ketten lógnak ki a mezőnyből. Egyrészt az Vasas, ahol a 227 milliós előző évi nyereség tavaly 151 milliós veszteségbe fordult át, másrészt pedig az MTK, mely a Vasas mellett nem tudott javítani a korábbihoz képest. Az egyesület mindössze 3 milliós nyereséget könyvelt el 2016-ra a korábbi 8,7 millió után.

A Vasas esetében az volt a fő probléma, hogy a többiekhez viszonyítva minimális bevételnövekedést tudtak elérni, 17 százalékkal emelkedett mindössze a kasszába érkező összeg 1,9 milliárdra, ezzel szemben azonban 46 százalékkal költöttek többet tavaly, több mint 2 milliárd forintot.

A legnagyobb mértékben, 150 százalékkal (!!!) emelkedett ugyanakkor az Újpest bevétele, 2,6 milliárdot számoltak el, amivel szemben a kiadások mindössze 33 százalékos növekedést mutattak, így végeredményben 854 milliós nyereséggel zárhatták 2016-ot.

Az adósság pedig nő és nő

Tavaly a 6 fővárosi egyesület összesen 12,8 milliárd forinttal volt adós, ami az egy évvel korábbinál 1 milliárddal nagyobb kötelezettséget jelent. A nagy bumm azonban nem tavaly, hanem 2015-ben történt, akkor az egyesületek összesített tartozása 12 milliárdra ugrott a 2014-es 6,6 milliárdról, vagyis majdnem megduplázódott.

A legnagyobb tartozás a Vasashoz köthető, ők kicsivel több mint 5 milliárd forinttal adósok úgy, hogy egy év alatt 4,7 százalékkal sikerült mérsékelni azt. Ettől nem sokkal kevesebbel, 4,1 milliárddal tartozik az MTK, ami 32 százalékos növekedés eredménye. A Fradi 3,3 milliárddal adós, az UTE 148, a BVSC 138, a Honvéd pedig mindössze 93 millió forinttal.

Arányait nézve a legnagyobb mértékben az UTE eladósodottsága emelkedett, hiszen a 148 millió 81 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A Vasast és az MTK-t leszámítva ezen egyébként szinte teljes mértékben rövid lejáratú tartozást jelentenek, utóbbinál a 4,1 milliárdos kötelezettségből 2,7 milliárd hosszú lejáratú, mely az MNV Zrt.-től vagyonkezelésre átvett eszközöket jelenti, a Vasasnál pedig a csak annyi derül ki a dokumentumokból, hogy az 5 milliárdból 4,7 milliárd hosszú lejáratú tartozásnak minősül. 

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.