4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k az EBA és a Garantiqa megállapodásának köszönhetően.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Magyar Fejlesztési Bank Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt a kis és középvállalkozások versenyképességét támogató COSME program keretében írt alá pénteken megállapodást. Ennek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint (260 millió euró) hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást a magyar kkv-k számára.

A megállapodás az eddigi legnagyobb ilyen program lesz, hiszen 3500 magyar vállalkozás számára nyílik meg a forrásszerzési lehetőség. A hitelt felvevő cégek a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során.

Búza Éva a Garantiqa vezérigazgatója azt hangsúlyozta a megállapodás kapcsán oly módon tudják a hitelgaranciát biztosítani, hogy az EBA a kockázatok felét átvállalja. A program október 16-n indul, és 3 éves időszakra szól. A hitelintézetek ezidő alatt tudják a garanciaigényeiket benyújtani. Különös jelentősége van annak is, hogy a COSME nem számít állami finanszírozásnak, így a Garantiqa új piacokra léphet és új ügyfeleket tudnak megcélozni. Ennek köszönhetően nagyobb összegű hitelekhez is kezességet tudnak nyújtani, akár közel 1 milliárdos értékig. Szolgáltatást tudnak így a jövőben egyebek mellett a mezőgazdaság és az export számára is, amelyet például a mostani szabályok nem engedik meg. Azok a vállalatok számára is tudnak majd hitelgaranciát nyújtani, amelyek kimerítették az állami támogatási keretüket. Búza Éva szerint ugyan az elmúlt években komoly fejlesztések voltak, ám a COSME program révén tovább tudnak lépni, és például az elbírálási határidők tovább rövidülhetnek. A Garantiqa ma is nagyon fontos szereplő, hiszen minden hetedik kkv hitel mögött az ő garanciájuk áll. Terveik szerint idén a garanciájukkal kihelyezett hitelportfólió meghaladja a 650 milliárd forintot.

Újságírói kérdésre Búza Éva elmondta, hogy a kockázatosabb termékek esetén a mostani 80 százalék feletti mérték feletti garanciát is fognak majd nyújtani, ez véleménye szerint segíthet abban, hogy olyan vállalkozások számára is elérhetővé váljanak a hitelek. Bernáth Tamás ehhez azt tette hozzá, hogy az MFB részéről felmerült, hogy mikrohitelt dolgozzanak ki, amely szintén olyan cégeket hozhat helyzetbe, amelyek a kereskedelmi bankoknál nehezen kaphatnak hitelt.

Az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilbert azt hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás révén nagyon sok, hozzávetőleg 3500 vállalkozás vehet fel könnyebben hitelt 80 milliárd forint értékben. Ez lesz a legnagyobb mértékű megállapodás, amelyet Magyarországgal a szervezet aláír. Reményei szerint ezzel is hozzájárulnak az új munkahelyek teremtéséhez és a növekedés serkentéséhez. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a most bejelentett megállapodás része az úgynevezett Juncker-tervnek (Európai beruházási terv), amely az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása. Ennek középpontjában a beruházások munkahelyteremtési és növekedés-serkentési célú ösztönzése áll.

Zupkó Gábor az Európai Bizottság magyarországi kapcsolatok vezetője is a Junker-terv céljait és sikereit ecsetelte. Mint mondta, a gazdasági válság után ez is segített beindítani az uniós országok gazdaságait. Napjainkban a közösségben többen dolgoznak mint valaha, és az Unió gazdasági növekedése meghaladja az Egyesült Államokét is. Zupkó Gábor elmondta, hogy az Európai beruházási terv keretében a most aláírt megállapodás immár az ötödik, ám az eddigiek közül a legnagyobb.

Bernáth Tamás az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az MFB ott is tud segíteni, ahol a kereskedelmi bankok kevésbé aktívak. A mostani program keretében például a kezdő vállalkozások is hitelhez juthatnak, ez komoly újdonság a korábbiakhoz képest. Reményei szerint a mostani megállapodás is hozzájárulhat a kkv-k hitelfelvételi és beruházási kedvének fokozásához.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!