<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország mindenképpen vesztesként kerülne ki egy földgázháborúból, vélik a piaci elemzők.

A szakértő szerint az ukrajnai és a vele egy időben kibontakozó iraki válság együtt már komoly volatilitást - elsősorban meredek nyersolajpiaci árfolyam-kiugrásokat - eredményezhet. Capital Economics vezető közgazdásza szerint jóllehet az orosz földgázexport leállítása erősíti az ukrán gazdaságot egyre mélyebb recesszióba húzó tényezőket, Ukrajna azonban az elmúlt hónapokban jelentős gáztartalékokat halmozott fel, amelyek - főleg a fogyasztás nyári szezonális visszaesésével - valószínűleg az év végig kitartanának. Ugyanebből az okból Nyugat-Európa is kevésbé sebezhető az orosz-ukrán gázvitából eredő esetleges fennakadásoktól.
Mindebből Shearing szerint az következik, hogy az újabb "gázháborúból" Oroszország maga kerülne a legnagyobb vesztesként, és több a veszítenivalója, mint ahogy azt sokan gondolnák. A Capital Economics már az ukrajnai válsággal kapcsolatos korábbi elemzéseiben is hangot adott ennek a véleményének.

A ház kimutatta, hogy az orosz gazdaság nettó külföldi befektetői pozíciója - hozzávetőleg 150 milliárd dollár erejéig - pozitív, a folyómérleg-egyenleg többletben van, az államháztartási mérleg csaknem kiegyensúlyozott, a közadósság-ráta pedig nemzetközi mércével mérve csekély. Mindez azonban éppen a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát és az államháztartási bevételek felét. Ráadásul - a Kínával kötött hosszú távú exportszerződés ellenére is - Oroszország fő földgázexport-piaca továbbra is Európa.
 
MTI
hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.