2013. augusztus 12. 08:16

Az amerikai General Motors otthagyhatja a világ hetedik exportőrének számító Dél-Koreát.

A Reuters szerint a GM a növekvő munkaerőköltségek és a harcos szakszervezetek miatt szakítana az ázsiai országgal. A General Motors döntését erősítheti az ázsiai ország valutájának erősödése is.

Az érintett dél-koreai szakszervezetek azonban az egész kivonulási pletykát csak egy blöffnek tartják. A szakszervezetek véleménye szerint a General Motors így próbál nyomást gyakorolni a munkavállalókra.

Az amerikai autógyárnak 2002-ben vált Dél-Korea termelési gócpontjává, ugyanis ekkor vásárolta meg a helyi Daewoo vállalatot. A cég az elmúlt 11 év alatt évi átlag 9,5 millió autót gyárt, aminek közel 80 százalékát exportálják. Ugyanakkor a GM össztermelésének 20 százaléka zajlik az ázsiai országban.

Más fronton is dúl a harc

Eközben más fronton is "dúl a harc" az Egyesült Államok és Dél-Korea között. Az ázsiai ország legnagyobb vállalata, a Samsung szabadalmainak megsértése miatt az amerikai Apple pert vesztett saját hazájában. Ezt a bírósági döntést azonban Barack Obama elnöki hivatala semmisnek nyilvánította. Dél-Korea kereskedelmi hivatala kérte az amerikai kormányt, hogy próbálják felülvizsgálni a váratlan döntést, és hozzanak korrekt ítéletet.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.