Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hamarosan be kell fizetni az ötmillió forintos nyilvántartási díjat az orvoslátogatók után, ám a gyakorlatban a gyógyszer-gazdaságossági törvény kijátszható – írja a Napi Gazdaság.

Radikálisan megszigorítja a gyógyszerismertetők, közismertebben orvoslátogatók foglalkoztatását a gyógyszer-gazdaságossági törvény. A jogszabály évente ötmillió forint "igazgatási szolgáltatási díj" megfizetésére kötelezi a gyártókat a gyógyszerismertetők és egymillióra a gyógyászati segédeszközök bemutatói után. Az év közben felvett alkalmazottak után arányosan csökkentett összeget kell fizetni.

A törvény azt is kimondja, hogy éves rendszerességű beszámolókat kell készítenie gyógyszergyáraknak az orvoslátogatók tevékenységéről. A beszámolókban szerepelnie kell például annak, hogy mikor, hol, kiket milyen formában láttak vendégül, mivel támogatták egyes orvosok szakmai előmenetelét.

A gyógyszerismertetők között elterjedt hírek szerint többféle lehetőség is kínálkozik a jogszabályból adódó többletköltségek kivédésére - tudta meg a Napi Gazdaság. A legfontosabb kiskapu a gyógyszerismertetők átminősítése piackutatókká, akiket így nem kell regisztráltatni. A nagyobb cégek várhatóan jócskán csökkentik az orvoslátogatóknak biztosított, eddig akár több százezer forintra rúgó költségkereteket, amelyekből az orvosok továbbképzését - például kongresszusi részvételét -, illetve hatásvizsgálatait támogathatták. További kerülőút, hogy külföldi székhelyű intézményeken keresztül, a magyarországi elszámolást megkerülve, nyújtanak támogatást az orvosoknak, például kongresszusokra hívják őket.

Piaci vélemények szerint az állam igazgatási díjakból származó bevétele végül minden bizonnyal elmarad a korábban kalkulált évi 13,5 milliárd forinttól - közli a lap.

Mind az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE), mind a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) megtámadta az Alkotmánybíróságon a gyógyszer-gazdaságossági törvény orvoslátogatókat érintő részét - mondta Székely Krisztina, az IGYE elnöke.

Az viszont biztosra vehető, hogy a jelenlegi 2700-2800 orvoslátogatónál kevesebbet jelentenek majd be a cégek, és több helyen is elbocsátásokat terveznek - áll a Napi Gazdaság cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.