2010. február 1. 11:21

Bár az óriásberuházás - elsősorban az időjárás miatt - néhány hetes csúszásban van, azt már tudni lehet, hogy a mintegy fél évig tartó próbaüzemet követően 2011 márciusától termelhet üzemszerűen a Strabag tulajdonában lévő Nostra Cement Kft. új, királyegyházi, évente 850 ezer-1 millió tonna cement előállítására alkalmas gyára.

A társaságnál abban bíznak, hogy mire a termelés felfut, a kelet-közép-európai térségben javulnak majd az építőipar pozíciói és a jelenleginél ismét több cementre lesz szükség, mondta a Napi Gazdaságnak Merkl István műszaki igazgató. Ettől függetlenül már vizsgálják, hogy a baranyai településen készülő cementet - elsősorban depók, úgynevezett relék közbeiktatásával - milyen távolságra tudják majd gazdaságosan elszállítani. Az biztos, hogy a hazai piacon kívül a környező országokat is megcélozzák. Merkl elmondta, hamarosan döntenek arról, hogy ki működtetheti azt az új vasútvonalat, amely a többek között kínai gyártmányú berendezésekkel felszerelt gyárat köti össze Szentlőrinccel, illetve azzal a bükkösdi bányával, amelynek gépesítése épp a napokban kezdődik.

Az új, 230 millió eurós költséggel felépülő cementmű szén- és petrolkoksz-tüzeléses lesz, s az is valószínű, hogy az alapanyagot kezdetben importból, várhatóan Lengyelországból, illetve Ukrajnából szerzik be. A műszaki igazgató ugyanakkor hozzátette, továbbra sem tettek le arról, hogy később a Mecsekben kitermelt szenet használjanak. Elkezdődött a munkaerő-toborzás is. A cementgyár és bánya több mint 130 dolgozót foglalkoztat majd. Többek között diszpécsereket, műszerészeket, villanyszerelőket és gépkezelőket keresnek. 

A Strabag még 2003-ban jelentette be, hogy bükkösdi bányájának mészkővagyonára alapozva cementgyárat kíván építeni a térségben. A beruházást eredetileg a bánya mellett szerették volna megvalósítani, ám a helyiek több népszavazáson is nemet mondtak az üzemre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.