3p

Polietilént gyártó részleget épít a Pozsonyban a Slovnaft. A magyar Mol tulajdonában lévő szlovákiai vegyipari társaság pénteken beindított beruházásának tervezett értéke több mint 300 millió euró (90 milliárd forint).

"Arra számítunk, hogy az új gyártósor hatékonyabbá teszi a termelést, csökkenti az energiafelhasználást és a légszennyezést, illetve hogy a szélesebb és minőségileg értékesebb portfóliónak köszönhetően új vevőket tudunk megszólítani az új piacokon" - jelentette ki az építkezés alapkövének letételénél Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a cég közleménye szerint. Az ünnepségen megjelent Robert Fico szlovák miniszterelnök, Tomás Malatinsky ipari miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az új gyártósor felépítésének költségei meghaladják a 200 millió eurót. A részleg rekonstrukciója és a logisztikai infrastruktúra kiépítése pedig újabb mintegy 100 millió euróba fog kerülni. Az új gyártósor hét régi gyártósort fog helyettesíteni.

Az új gyártósor, amelyet olasz-német cégekből álló konzorcium épít fel, üzembe helyezése után a Slovnaft évi polietilén termelése 40 ezer tonnáról 220 ezer tonnára emelkedik. A Slovnaft a beruházást részben saját forrásaiból, részben pedig az Európai Beruházási és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett kölcsönből kívánja finanszírozni.

Hernádi Zsolt az MTI-nek a cég beruházásairól elmondta: a csoport éves szinten mintegy 300-400 milliárd forintnyi összeget költ beruházásokra, ebből Magyarországon három év alatt mintegy 300 milliárd forintot ruház be. Az idei költés a tervek szerint mintegy 80 milliárd forint lesz. Hozzátette, számításaik szerint a beruházások a következő években mintegy 5000 embernek adhatnak munkát.

Hernádi Zsolt elmondta, a milliárdos beruházási programok a kutatás-termelés és finomítás-kereskedelem üzletágakat is érintik. A Mol a keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költi, amelyek nem hagyományos kutatásokat is tartalmaznak. A beruházások felgyorsulásához vezethet, hogy a kormányzat 2010 óta először koncessziós pályázatokat hirdetett meg.

Kifejtette, a koncesszióktól függetlenül Magyarországon nyolc kutat terveznek fúrni és egy 3D-s szeizmikus mérést indítanak. Befejeznek néhány új mezőfejlesztést és javítják a kitermelés hatékonyságát. A kutatásra és a fejlesztésre egyaránt mintegy 34 milliárd forintot fordítunk.

Az elnök-vezérigazgató szerint az következő években azt szeretnék elérni, hogy a kitermelés csökkenésének üteme 5 százalékra essen a korábbi évek 8-9 százalékáról. A termékelőállítás-kereskedelem szegmensről (downstream) elmondta, a petrokémiai beruházások Magyarországon is fontosak, nemcsak Szlovákiában. A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására épít üzemet az elkövetkező két-három évben, Tiszaújvárosban. A tervezett butadiénüzem beruházásának nagysága mintegy 30-35 milliárd forint. Úgy tervezik, hogy az építkezés az idén ősszel elkezdődhet - tette hozzá.

A cégcsoport kapacitásbővítő és regionális ellátásbiztonságot növelő programokra is koncentrál, mint például egy új, nagyobb kapacitású Barátság kőolajellátó vezeték felújítására Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon. A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program a logisztika és a finomítás területén, valamint a vállalat magyar kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése - mondta Hernádi Zsolt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!