<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz államfő hétfőn az Európai Unió harmadik energiacsomagja elleni közös fellépésre szólította fel az úgynevezett hagyományosan gázexportáló országokat.

Vlagyimir Putyin jogtalannak nevezte a 2009-ben Brüsszelben elfogadott szabályozást, amely az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, és megfosztja a Gazpromot, valamint más monopol szállítókat a gázszállításában élvezett előnyöktől.

Az orosz államfő szavai szerint az uniós harmadik energiacsomag komolyan akadályozza a hagyományosan az európai piacra szállítók tevékenységét, amelyek évekig fektettek be az európai gázszektorba. "Ilyen körülmények között kulcsfontosságú a gázexportáló országok szolidaritása a jogtalan nyomásgyakorlással szemben, és hatékonyabb a gázkitermelők, és gázszállítók együttes fellépése. Azt akarjuk, hogy az érdekeinket igazságosan vegyék figyelembe" - mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz államfő a szervezetben részt vevő országokat a hosszú távú, stabil gázellátás biztosítására hívta fel. A csúcstalálkozón mások mellett jelen van a venezuelai, a bolíviai és az iráni államfő, valamint az iraki miniszterelnök.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint a hagyományos gázszállító államok fórumát a kőolaj-exportáló országok szervezetéhez hasonló szintre kellene emelni. Az iráni elnök közölte: igazságtalan, hogy a gázzal rendelkező országok nem részesednek kellőképpen az energiaforrás hasznából, és úgy vélte, hogy a gázexportálóknak világosabb árformulát kell kidolgozniuk.

Az orosz államfő szerint a szervezet résztvevőinek új álláspontot kell kialakítaniuk a gázvásárló országokkal való együttműködésben, különös tekintettel arra, hogy a világban erősödik a verseny a különböző energiaforrások kitermelésében és hasznosításában. A fórumon a gázexportáló országok vezetői várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el.

A 2001-ben Teheránban alapított, de jogilag csak 2008-ban létrehozott szervezetnek (angolul Gas Exporting Countries Forum - GECF)) 13 tagállama van: Algéria, Bolívia, Venezuela, Egyiptom, Irán, Nigéria, Katar, Líbia, Omán, Oroszország, Trinidad és Tobago, valamint Egyenlítői Guinea és az Egyesült Arab Emírségek. Megfigyelői státussal Norvégia, Irak, Hollandia és Kazahsztán rendelkezik.

Vlagyimir Putyin beszédében elmondta: a moszkvai csúcstalálkozón képviselt gázexportáló országok a világ földgáztartalékának kétharmadával rendelkeznek, és a világ gázexportjának mintegy 50 százalékát adják.

A gáz-OPEC-nek is nevezett fórum székhelye Katar fővárosában, Dohában található. A csoport első csúcstalálkozóját 2011 novemberében is ott tartották. A dohai értekezleten elfogadott nyilatkozat megerősítette az Oroszország számára fontos alapelveket, amelyek szerint a gáz árát a kőolaj és kőolajtermékek világpiaci árához kötötték.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.