2016. december 13. 05:40

A 2016/2017-es szezonban rekordösszegű TAO-támogatást hagytak jóvá a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvany számára.

Hiába a hazai foci lejtmenete, az elmaradó nézők a stadionokból, vagy épp kiesés az első osztályból, egy valami töretlen: a miniszterelnök által alapított felcsúti fociakadémia szárnyalása a TAO-támogatások területén. A 2011 közepétől életbe lépett támogatási rendszer vitathatatlanul legnagyobb nyertese ugyanis a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Mi sem jobb bizonyíték erre a legfrissebb adatoknál.

A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint a 2016/2017-es szezonra 2,92 milliárd forintos támogatási összeget hagytak jóvá a felcsúti foci számára, ami minden eddiginél több pénzt jelent. Bár a számok alapján eddig sem kellett lasszóval vadászni a támogató cégekre, tavaly 1,7 milliárdot, 2011-ben pedig 2,8 milliárdot "kalapoztak" össze. Utóbbi rekord került most megdöntésre.

Így ezzel együtt már 13,9 milliárd forint közpénz vándorolt a felcsúti (orbáni) focialapítvány kasszájába az államkassza helyett.

Noha már ez is akkora összeg, melyről más akadémiák csak álmodhatnak, a FUNA körül mozgó társaságok kivételesen bőkezűek, hiszen ahogy arról korábban beszámoltunk, a TAO-támogatás mellett 2011 és 2015 között csak úgy maguktól még 11 milliárddal hízlalták az alapítvány kasszáját.

A felcsúti alapítvány honlapján egyelőre még nem érhető el a friss sportfejlesztési program, így arról nincsenek információink, hogy most milyen beruházást terveznek. Legnagyobb esélyét a sportcsarnok-építésnek látjuk, viszont abból kiindulva, hogy egy évvel ezelőtt konferenciaterem is szerepelt a tervek között, sőt Makovecz-stílusú kazánházat is kap a focialapítvány, akár egy teljesen új projekt is születőben lehet.

Új favoritok az élvonalban

Mivel az MLSZ adatai alapján néhány kivételtől eltekintve szinte minden alapítvány, egyesület esetében döntöttek a támogatási összegekről, érdemes egy ranglistát is felállítani. A fentiek és az elmúlt évek alapján már szinte természetes, hogy a felcsúti focialapítvány kapja idén is a legtöbb pénzt.

Az első osztályban szereplő gárdák közül a Honvéd FC kapja a legtöbb TAO-t, néhány tízezer forint híján 300 milliót, mögötte a Gyirmót SE 232,6 millióval lehet idén "gazdagabb".

Érdemes egyébként kiemelni még a Tihanyi Futball Clubot, mely 360,5 milliós támogatást kap. A megye I-ben szereplő gárda sportcsarnokot épít a pénzből, defibrillátort vásárol és bővíti az öltözőket.

Székely Sarolta
mfor.hu