2011. augusztus 15. 11:22

Az utóbbi évektől eltérően az idén várhatóan veszteséges volt a Sziget fesztivál, ami részben a megnövekedett költségeknek, illetve a nézőszám nem elégséges növekedésének volt köszönhető - olvasható az Est Média hétfőn közzétett beszámolójában. A legnagyobb bukás Prince koncertje lehetett, melyre alig tízezer napijegyet vettek, a szervezők szerint ebben az erős svájci frank is ludas lehetett. Mfor.hu-háttér.

385 ezren voltak

A nulladik napi Prince-koncertet és a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertet is figyelembe véve az előző évinél valamivel többen, összesen 385 ezren voltak az idei Sziget fesztiválon - derül ki az Est Média által hétfőn közzétett beszámolóból. Emellett a mínusz első napon tartott Gesztiválon további 35 ezren mentek ki a Hajógyári szigetre.

A Sziget többségi tulajdonosa arról is beszámolt, hogy az első becslések alapján az elmúlt évekkel ellentétben az idén veszteséggel zárt a fesztivál, ugyanakkor az egyre nagyobbra hízó rendezvény-portfóliónak köszönhetően a Sziget Kft. várhatóan idén is nyereséges lesz, hiszen a VOLT fesztivál és a Balaton Sound sikere részben ellensúlyozta a budapesti rendezvény veszteségét.

"A Sziget Fesztivál veszteségének okai egyrészről a költségek növekedésében, másrészt a látogatószám nem kellő mértékű emelkedésében keresendőek" - állapítja meg a Sziget tulajdonosa. Kiadási oldalon többletként jelentkezett a nulladik napi Prince-koncert költsége, a fővárosnak fizetett közterület használati díj és a részben az elmúlt időszak külföldi (norvég tragédia) és belföldi (a fesztivál területére tervezett tüntetések) körülményei miatt a közönség zavartalan szórakozása érdekében megnövelt biztonsági- és egyéb óvintézkedések költségei.

A bevételi oldalon a külföldiek által vásárolt hetijegyek száma emelkedett, idén már az eladott bérletek mintegy 80 százalékát határainkon túl vették meg. A napijegyek eladása azonban nem növekedett a várt ütemben, különösen a nulladik napi Prince-koncert okozott csalódást, melyre mindössze 10 200 jegyet adtak el. "Ez valószínűsíthetően nagyban betudható annak, hogy a rendezvény célcsoportját  különösen érzékenyen érintették az elmúlt hetekben hirtelen kialakult rendkívül kedvezőtlen svájci frank/forint árfolyamhatások" - állapítják meg a tulajdonosok.

A szervezők ugyanakkor úgy gondolják, hogy a veszteség ellenére Prince fellépése jó húzás volt, hiszen így a fesztivál a következő években mind a program összeállítása, mind a közönség érdeklődése és részvétele szempontjából kedvezőbb helyzetben lesz. Éppen ezért a mostani veszteség akár befektetésként is felfogható.

A VOLT és a Balaton Sound húzott idén

Pozitív fejleményként értékelhető az is, hogy 2011-ben a Sziget fesztivál esetében is – csakúgy mint az egy hónappal korábban megrendezett soproni VOLT fesztiválnál és a zamárdi Heineken Balaton Soundnál – nőttek a szponzorációs bevételek. Ehhez nagyban hozzájárult a bevezetett márka – vélik az Est Médiánál.

A tulajdonos hozzátette: a két másik fesztivál elszámolása már a végéhez közeledik, az előzetes számok alapján több százmillióval haladták meg tavalyi nyereségüket, ezzel kompenzálhatták a Sziget veszteségét. "Természetesen a célunk az, hogy a portfólió minden eleme külön-külön is nyereséges legyen. Ennek megfelelően már a pontos elszámolások rendelkezésre állását megelőzően is át kell tekinteni az idei tapasztalatokat, továbbá elemezni kell, hogy milyen változtatások
szükségesek annak érdekében, hogy a rendezvény-portfólió zászlóshajójaként szolgáló Sziget fesztivál újra nyereségessé váljon" - olvasható a közleményben.

Az Est Média szerint pozitív, hogy az elmúlt másfél évtizedben mindössze másodszor fordult elő, hogy a Sziget veszteséges legyen, illetve szerintük az idei különleges év volt, "feltehetően egyszerre nem visszatérő körülmények voltak negatív kihatással" az eredményre.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.