2011. augusztus 15. 11:22

Az utóbbi évektől eltérően az idén várhatóan veszteséges volt a Sziget fesztivál, ami részben a megnövekedett költségeknek, illetve a nézőszám nem elégséges növekedésének volt köszönhető - olvasható az Est Média hétfőn közzétett beszámolójában. A legnagyobb bukás Prince koncertje lehetett, melyre alig tízezer napijegyet vettek, a szervezők szerint ebben az erős svájci frank is ludas lehetett. Mfor.hu-háttér.

385 ezren voltak

A nulladik napi Prince-koncertet és a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertet is figyelembe véve az előző évinél valamivel többen, összesen 385 ezren voltak az idei Sziget fesztiválon - derül ki az Est Média által hétfőn közzétett beszámolóból. Emellett a mínusz első napon tartott Gesztiválon további 35 ezren mentek ki a Hajógyári szigetre.

A Sziget többségi tulajdonosa arról is beszámolt, hogy az első becslések alapján az elmúlt évekkel ellentétben az idén veszteséggel zárt a fesztivál, ugyanakkor az egyre nagyobbra hízó rendezvény-portfóliónak köszönhetően a Sziget Kft. várhatóan idén is nyereséges lesz, hiszen a VOLT fesztivál és a Balaton Sound sikere részben ellensúlyozta a budapesti rendezvény veszteségét.

"A Sziget Fesztivál veszteségének okai egyrészről a költségek növekedésében, másrészt a látogatószám nem kellő mértékű emelkedésében keresendőek" - állapítja meg a Sziget tulajdonosa. Kiadási oldalon többletként jelentkezett a nulladik napi Prince-koncert költsége, a fővárosnak fizetett közterület használati díj és a részben az elmúlt időszak külföldi (norvég tragédia) és belföldi (a fesztivál területére tervezett tüntetések) körülményei miatt a közönség zavartalan szórakozása érdekében megnövelt biztonsági- és egyéb óvintézkedések költségei.

A bevételi oldalon a külföldiek által vásárolt hetijegyek száma emelkedett, idén már az eladott bérletek mintegy 80 százalékát határainkon túl vették meg. A napijegyek eladása azonban nem növekedett a várt ütemben, különösen a nulladik napi Prince-koncert okozott csalódást, melyre mindössze 10 200 jegyet adtak el. "Ez valószínűsíthetően nagyban betudható annak, hogy a rendezvény célcsoportját  különösen érzékenyen érintették az elmúlt hetekben hirtelen kialakult rendkívül kedvezőtlen svájci frank/forint árfolyamhatások" - állapítják meg a tulajdonosok.

A szervezők ugyanakkor úgy gondolják, hogy a veszteség ellenére Prince fellépése jó húzás volt, hiszen így a fesztivál a következő években mind a program összeállítása, mind a közönség érdeklődése és részvétele szempontjából kedvezőbb helyzetben lesz. Éppen ezért a mostani veszteség akár befektetésként is felfogható.

A VOLT és a Balaton Sound húzott idén

Pozitív fejleményként értékelhető az is, hogy 2011-ben a Sziget fesztivál esetében is – csakúgy mint az egy hónappal korábban megrendezett soproni VOLT fesztiválnál és a zamárdi Heineken Balaton Soundnál – nőttek a szponzorációs bevételek. Ehhez nagyban hozzájárult a bevezetett márka – vélik az Est Médiánál.

A tulajdonos hozzátette: a két másik fesztivál elszámolása már a végéhez közeledik, az előzetes számok alapján több százmillióval haladták meg tavalyi nyereségüket, ezzel kompenzálhatták a Sziget veszteségét. "Természetesen a célunk az, hogy a portfólió minden eleme külön-külön is nyereséges legyen. Ennek megfelelően már a pontos elszámolások rendelkezésre állását megelőzően is át kell tekinteni az idei tapasztalatokat, továbbá elemezni kell, hogy milyen változtatások
szükségesek annak érdekében, hogy a rendezvény-portfólió zászlóshajójaként szolgáló Sziget fesztivál újra nyereségessé váljon" - olvasható a közleményben.

Az Est Média szerint pozitív, hogy az elmúlt másfél évtizedben mindössze másodszor fordult elő, hogy a Sziget veszteséges legyen, illetve szerintük az idei különleges év volt, "feltehetően egyszerre nem visszatérő körülmények voltak negatív kihatással" az eredményre.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.