2002. július 1. 08:05

Soros György szerint az amerikai vállalati szférában sorra előkerülő könyvviteli szabálytalanságok azt mutatják, hogy az amerikai kultúrában nagyobb tisztelet övezi a sikert az erkölcsi elveknél.

A BBC-nek nyilatkozva a magyar születésű amerikai nagybefektető vasárnap azt mondta: a szabályok önmagukban nem elégségesek, elvekre is szükség van. A 71 éves milliárdos szerint az Egyesült Államokban a siker az egyetlen alapelv, s ennek alapján "minden lehetséges". Ugyanezt látni a politikában is. A politikus választásokat akar nyerni, s egészen addig, amíg meg is választják, nem számít, hogy miket mond vagy csinál - fejtegette Soros, aki szerint "nagyon nem jó, hogy ilyen alapokra épül a társadalom".

Soros György - a New York-i központú Soros Fund Management befektetési csoport elnöke - szerint az amerikai vállalati könyvviteli rendszer szabály-alapú, de ebben a rendszerben benne van a szabálykerülés is; a szabálykerülés ma már "nagyon nagy iparág, amelyben a pénzvilág legtiszteletreméltóbb emberei vannak jelen". Az amerikai gyakorlattal az európait állította szembe, amely szavai szerint elvalapú. Európában is előfordulhatnak az amerikai botrányokhoz hasonló egyedi esetek, de nincs meg az amerikaihoz hasonló rendszerszintű probléma - mondta.

A tavaly év végi Enron-botrány után az elmúlt napokban először a WorldCom, a legnagyobb amerikai távolsági telefon- és adatforgalmi szolgáltató közölte, hogy 3,8 milliárd dollár értékű költséget könyvelt "helytelenül" az elmúlt öt negyedévben, két napra rá pedig a Xerox irodagép-gyártó jelentette be, hogy öt év alatt a ténylegesnél 6,4 milliárd dollárral több bevételt mutatott ki mérlegeiben. A sorozatos botrányok meredek értékpiaci árfolyamcsökkenéseket okoztak, a dollár pedig két évi mélypontokra süllyedt, a paritás közvetlen közelébe emelve az eurót.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.