<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Több mint 5 ezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

A szolgáltató szerint ugyanakkor ez nem meglepő, mivel augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon. Augusztusban rendkívül kevés, mindössze 2086, szeptemberben pedig 5006 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság, ami csaknem másfélszer annyi, mint 2014 azonos időszakában.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezetőjét, aki kifejtette: a végelszámolások, felszámolások és kényszertörlések összesített mutatója továbbra is magas, a cégalapítások száma pedig alacsony, így várhatóan jövőre is folytatódik a működő társas vállalkozások számának csökkenése.

Az összegzés szerint tavaly egész évben 57 ezer céggel szemben tett közzé a cégbíróság törléssel végződő eljárást, idén viszont már az első fél évben 36 ezernél több új eljárás indult. A különböző eljárások átlagos átfutási ideje eltérhet, de az adatok alapján jelentős mennyiségben zárulnak most azok, amelyeket tavaly indítottak el. Jövőre ismét megszűnési rekordokra lehet számítani - írta az Opten.

A megszűnési hullámot tovább dagaszthatja 2015 végén és 2016 elején az is, hogy 2016. március 15-én lejár a 2014 márciusa előtt alapított korlátolt felelősségű társaságok tőkemoratóriuma, és minimális törzstőke-kötelezettségük 3 millió forintra emelkedik. 2015 szeptemberében még mindig 120 ezer olyan cég van, amelyik nem tett eleget ennek a kötelezettségnek.

Tóth Tamás viszont a cégvilág hosszú távú megtisztulásának jeleként értelmezte, hogy szeptemberben tovább csökkent azoknak a törléseknek az aránya, amelyek felszámolási eljárás lefolytatása után következtek be. Míg 2013 szeptemberében a cégek 58 százaléka szűnt meg felszámolás által, tavaly csak 47 százalék, idén szeptemberben pedig már csak 35 százalék.

Szeptemberben megugrott, összesen 570 ezer új céget jegyeztek be, de ez továbbra is alacsony érték. A 2013 májusi 605 ezres csúcshoz képest szeptemberben már csak 570 ezer volt az újonnan bejegyzett társas vállalkozások száma. Az Opten igazgatója szerint még mindig sokkal szétaprózottabb a cégvilág Magyarországon annál, mint ami indokolt lenne - olvasható a közleményben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.