Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A devizaliberalizáció nyomán a turistákat érintő szabályok is változnak. Várhatóan a jövő év elejétől már nem lesz maximalizálva a határon kivihető, illetve behozható valuta, forint értéke.

Elképzelhető azonban 2 millió forint fölött a bejelentési kötelezettség. Az idén még a korábbi szigorra lehet számítani.

A külföldi útra kelőket, illetve az onnan hazatérőket is érinti majd a devizaliberalizáció. Azzal ugyanis, hogy alanyi jog lesz a valuta tartása, szabaddá válik a fizikai szállítása is -- mondta lapunknak Lengyel László, a Pénzügyminisztérium nemzetközi pénzügyek főosztályának vezetője.

Az idén viszont még érvényes az a szabály, hogy a külföldiek engedély nélkül hozhatnak be 350 ezer forintot, míg konvertibilis fizetőeszköz korlátlanul lehet náluk. A belföldiekre ennél kissé szigorúbb szabályok vonatkoznak. Mi ugyancsak 350 ezer forintot hozhatunk be, illetve vihetünk ki az országból (bármely címletben), ennél többet egyébként még engedéllyel sem. Külföldre utazásnál azonban a -- kiviteli engedély nélkül -- nálunk tartható külföldi valuta értéke nem lehet több 100 ezer forintnál.

Mint Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, a forint--euró közötti árfolyamváltozás miatt némileg növekedett a vámkedvezmény mértéke. Nem kell vámot fizetnie az utasnak, akár magyar, akár külföldi, ha a magával hozott, illetve az általa feladott vámáruk összértéke a 31 700 forintot nem haladja meg. (Tavaly a határ 30 500 forint volt.) Ez a kedvezmény azonban nem vehető igénybe az ennél nagyobb egyedi értékű vámáruk, illetve szeszes ital és dohányáruk vámkezelése során.

Az ajándékozási célra szánt áruk -- 317 ezer forintos értékhatárig -- engedély nélkül kivihetők. Az ennél nagyobb értékű áru esetében be kell szerezni a Magyar Nemzeti Bank engedélyét. A külföldieknek nem kell engedélyért folyamodniuk, ha igazolni tudják a határon, hogy a szóban forgó holmit hivatalos helyen átváltott valuta vagy konvertibilis forintbankszámla felhasználásával vásárolták.

Az áfát a külföldiek akkor igényelhetik vissza, ha az árut a vásárlástól számított 90 napon belül új állapotban, használatbavétel nélkül kiviszik az országból. Kilépéskor mind az árut, mind pedig az áfát elkülönítetten tartalmazó számlát be kell mutatni (az áfa-visszaigénylő lappal együtt). A számla összegének legalább bruttó 50 ezer forintnak kell lennie, a vásárlás és a visszaigénylés között 183 napnál több nem telhet el.

A PM eredeti szándékai szerint július elsejétől lett volna hatályos a devizagazdálkodásról szóló törvény módosítása, ám már csekély a valószínűsége annak, hogy a téma belefér a parlament első félévi munkaprogramjába. Egyelőre ugyanis még nem került a javaslat a közigazgatási államtitkári értekezlet elé, így a kormány sem tárgyalhatta azt. Lengyel László szerint a módosított törvény legkésőbb 2002. január elsejétől léphet életbe.

A főosztályvezető elképzelhetőnek tartja, hogy -- a pénzmosás lehetőségének elkerülésére -- kétmillió forint fölötti érték esetén bejelentési kötelezettséget írjanak elő, ám ez a passzus nem a devizatörvényben fog szerepelni -- tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.