2001. március 11. 11:00

A devizaliberalizáció nyomán a turistákat érintő szabályok is változnak. Várhatóan a jövő év elejétől már nem lesz maximalizálva a határon kivihető, illetve behozható valuta, forint értéke.

Elképzelhető azonban 2 millió forint fölött a bejelentési kötelezettség. Az idén még a korábbi szigorra lehet számítani.

A külföldi útra kelőket, illetve az onnan hazatérőket is érinti majd a devizaliberalizáció. Azzal ugyanis, hogy alanyi jog lesz a valuta tartása, szabaddá válik a fizikai szállítása is -- mondta lapunknak Lengyel László, a Pénzügyminisztérium nemzetközi pénzügyek főosztályának vezetője.

Az idén viszont még érvényes az a szabály, hogy a külföldiek engedély nélkül hozhatnak be 350 ezer forintot, míg konvertibilis fizetőeszköz korlátlanul lehet náluk. A belföldiekre ennél kissé szigorúbb szabályok vonatkoznak. Mi ugyancsak 350 ezer forintot hozhatunk be, illetve vihetünk ki az országból (bármely címletben), ennél többet egyébként még engedéllyel sem. Külföldre utazásnál azonban a -- kiviteli engedély nélkül -- nálunk tartható külföldi valuta értéke nem lehet több 100 ezer forintnál.

Mint Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, a forint--euró közötti árfolyamváltozás miatt némileg növekedett a vámkedvezmény mértéke. Nem kell vámot fizetnie az utasnak, akár magyar, akár külföldi, ha a magával hozott, illetve az általa feladott vámáruk összértéke a 31 700 forintot nem haladja meg. (Tavaly a határ 30 500 forint volt.) Ez a kedvezmény azonban nem vehető igénybe az ennél nagyobb egyedi értékű vámáruk, illetve szeszes ital és dohányáruk vámkezelése során.

Az ajándékozási célra szánt áruk -- 317 ezer forintos értékhatárig -- engedély nélkül kivihetők. Az ennél nagyobb értékű áru esetében be kell szerezni a Magyar Nemzeti Bank engedélyét. A külföldieknek nem kell engedélyért folyamodniuk, ha igazolni tudják a határon, hogy a szóban forgó holmit hivatalos helyen átváltott valuta vagy konvertibilis forintbankszámla felhasználásával vásárolták.

Az áfát a külföldiek akkor igényelhetik vissza, ha az árut a vásárlástól számított 90 napon belül új állapotban, használatbavétel nélkül kiviszik az országból. Kilépéskor mind az árut, mind pedig az áfát elkülönítetten tartalmazó számlát be kell mutatni (az áfa-visszaigénylő lappal együtt). A számla összegének legalább bruttó 50 ezer forintnak kell lennie, a vásárlás és a visszaigénylés között 183 napnál több nem telhet el.

A PM eredeti szándékai szerint július elsejétől lett volna hatályos a devizagazdálkodásról szóló törvény módosítása, ám már csekély a valószínűsége annak, hogy a téma belefér a parlament első félévi munkaprogramjába. Egyelőre ugyanis még nem került a javaslat a közigazgatási államtitkári értekezlet elé, így a kormány sem tárgyalhatta azt. Lengyel László szerint a módosított törvény legkésőbb 2002. január elsejétől léphet életbe.

A főosztályvezető elképzelhetőnek tartja, hogy -- a pénzmosás lehetőségének elkerülésére -- kétmillió forint fölötti érték esetén bejelentési kötelezettséget írjanak elő, ám ez a passzus nem a devizatörvényben fog szerepelni -- tette hozzá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.