2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

December 4-én zárul le a képviselői módosító javaslatok benyújtásának a határideje az emberi erőforrások minisztere által novemberben előterjesztett törvényjavaslathoz. Az "Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról" elnevezésű jogszabálytervezet többek között a táppénz szigorítását tartalmazza.

Idén januártól már változott a táppénz rendszere, úgy tűnik, 2015-től pedig további újdonságok lesznek. A jogszabálytervezet elsősorban szigorításokat tartalmaz, számos esetben korlátozzák ugyanis a táppénz fizetését.

Így például a jövőben nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn. A biztosítási jogviszony megléte természetesen logikus elvárás, a munkaszüneti napok elvesztése ugyanakkor egy alacsonyabb keresetűnek már "fájhat".

Előremutatónak tekinthetjük azt a változást, amely elvárja a betegségben szenvedőtől, hogy a lehetőségekhez mérten megtegye a gyógyuláshoz szükséges lépéseket. A jogszabály szerint ugyanis a táppénz folyósítását meg kell szüntetni vagy arra az időszakra vonatkozóan meg kell vonni, amely alatt a biztosított az együttműködést megtagadja, ha

  • a biztosított az elrendelt orvosi vizsgálaton elfogadható ok nélkül nem jelent meg, vagy a keresőképesség elbírálását ellenőrző (fő)orvos vizsgálatához nem járult hozzá,
  • a biztosított a keresőképességét elbíráló orvos utasításait nem tartja be, illetve a gyógyulását tudatosan késlelteti.

Az ellenőrző (fő)orvos egyébként – a kezelő orvos jelenlétében – a keresőképtelenség fennállását a biztosított tartózkodási helyén is ellenőrizheti.

A tervezet alapján módosulhat a táppénz alapjául szolgáló jövedelem is. Ugyanakkor a törvénytervezet szerint a táppénz alapjának kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg.

A táppénz összege a folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a táppénz alapjának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében 50 százaléka, ugyanakkor a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!