2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányprogramnak megfelelően megkezdődött a nyugdíjrendszer reparálása a parlament előtt lévő törvénymódosítással, ám az igazán húsba vágó kérdések, vagyis a korhatár emelése, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása még várat magára - az ezzel foglalkozó szakértői bizottság eddig csak a kérdések feltevéséig jutott el, írja a Napi Gazdaság.

Jövő januártól szigorodnak a nyugdíjba menetel feltételei, emiatt az elmúlt hónapokban megszaporodtak a folyósító feladatai, ugyanis a szabályok szigorodása miatt ugyanaz a foglalkoztatott akár tíz százalékot is bukhat a majdani nyugdíjából, ha annak megállapítását nem az idén, hanem csak januárban kezdeményezi. Egy tavaly elfogadott módosítás szerint ugyanis 2008 januárjától a nyugdíj kiszámításakor a tényleges nettó keresetet veszik figyelembe, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amikor a nettó keresetet és az egyéni járulékok együttes összegét, vagyis egy "félbruttó" összeget vesznek alapul. Az intézkedés révén a nyugdíjak helyettesítési rátája, vagyis a nettó kereset és a nettó nyugdíj hányadosa a jelenlegi 83 százalékos szintről 74 százalékra mérséklődik, ám még ez is meghaladja az Európában szokásos 64-65 százalékos helyettesítési rátát, ami hosszú távon nem tartható.

A parlament által most tárgyalt törvénymódosítás szigorítja a korhatár előtti nyugdíjazás feltételeit, miután arról még tavaly novemberben döntött a kormány. Az emberek 94 százaléka ugyanis a rá vonatkozó korhatár előtt megy nyugdíjba, így ma még nem a korhatár emelése az elsődleges cél, hanem annak betartatása. A 1997-ben elfogadott szabályok szerint 2009-től a nőknél az előrehozott küszöb 59, a férfiaknál - a mostani 60 helyett - szintén 59 év lenne, ám a parlament előtt lévő módosítás ez utóbbi csökkentést eltörli. A hatályos szabályozás szerint 2013-tól mindkét nem esetében az előnyugdíj legkorábbi ideje 60 évre emelkedik, már ha érvényben marad még akkor is a 62 éves korhatár. A férfiak előrehozott korhatárának 60 éven tartása a számítások szerint 2009-2012 között összesen 120 milliárd forintos kiadás-megtakarítással jár - számol be a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!