2001. augusztus 15. 11:00

Az elektronikus kereskedelem térhódításának napjainkban is számos akadálya van. Az elégtelen informatikai infrastruktúra és a vásárlási kultúra mellett a világháló biztonságával kapcsolatos félelmek is gátat szabnak az e-kereskedelem dinamikus fejlődésének. Ez utóbbival kapcsolatos előrelépés, hogy az idei évben hazai és nemzetközi viszonylatban is jelentős változások történtek az elektronikus adatvédelem terén.

Az Identrus-t 1999-ben alapította nyolc nagy európai és amerikai bank. A nemzetközi szervezet deklarált célja az on-line üzleti folyamatok és az internetes kereskedelem számára megfelelő platform megteremtése. A szervezet szerint az internet korábbi és mai formája nem alkalmas arra, hogy egymástól távol levő vállalatok nagy értékű tranzakciókat hajthassanak végre a háló segítségével. Könyvet, pizzát rendelni nagy biztonsággal lehet a ma elterjedt alkalmazások segítségével, de bankkártya-alapú rendszerekre támaszkodva vállalati együttműködés nem lehetséges, sem kommunikációs, sem pénzügyi szinten. Az alapítása óta sok taggal bővült konzorcium működésének lényege a résztvevők megbízható, egyedi azonosítása. Az Identrus tagjai aláírás-hitelesítési szervként is működnek. Az azonosítás és a business-to-business tranzakciók magas fokú biztonságát természetesen a PKI technológia garantálja.

Az Európa Tanács nyilatkozata hangsúlyozta, hogy az Identrus hitelesítési rendszerének elismerése nem jelentheti a szervezet kizárólagosságát. A tagok elfogadhatnak Identrustól független hitelesítési módozatokat; a szervezet túlzott centralizációjának elkerülésére pedig belső eszközök szolgálnak. Az Identrus alapszabálya szerint az egyes tagok saját fejlesztésű alkalmazásai beépíthetőek a meglevő infrastruktúrába.

Annak ellenére, hogy a törvényi szabályozás és a pénzügyi réteg felülről jövő kezdeményezései távol esnek a mindennapoktól, az ilyen és ehhez hasonló keretrendszerek megteremtése mindenképpen ösztönzőleg hat az üzleti és a magánszférára egyaránt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.