2011. október 12. 14:10

A hővel kapcsoltan áramot termelő társaságok javasolják, hogy a távhőtermelőknek a ténylegesen indokolt költségeket ismerjék el az árban és enyhítsenek a támogatáshoz szükséges feltételeken - közölte Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke a szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az áram árában megfizetett "kapcsolt energiatermelés szerkezetátalakítási díja", ami kilowattóránként 1,2 forint - évi mintegy 44 milliárd forint támogatási összeget jelent - allokációjának változtatásával sem a távhő, sem a villamos energia végfelhasználói árát nem kellene emelni - mondta az elnök.

Az október elsejétől hatályos árak nem nyújtanak teljes fedezetet a költségekre, s ez éves szinten 15-20 milliárd forint veszteséget okozhat a távhőtermelőknek.

A javasolt árfelülvizsgálat alapján az indokolt költségek elismeréséhez a termelőknek mintegy 500-1.500 forint emelésre lenne szükség gigajoulonként, de ez - a fentiek szerint - nem jelentene áremelkedést a végfelhasználóknak. Így azok a termelők, akiknek a  beruházása még nem térült meg elérhetnék a bruttó eszközértékre vetített 4,5 százalékos nyereséget, a többiek pedig a két százalékot.

A távhőtermelők a bizalom miatt szükségesnek tartják az ármegállapítás megfelelő átláthatóságát, azt, hogy megismerhessék a módszertant. Ugyanakkor érdemi szakmai konzultációt is sürgetnek.

Ahhoz, hogy az október elsején hatályba lépett távhőrendelet szerinti áron vegyék át a hőt a kacsoltan termelő erőművektől, ahhoz a rendelet meghatározza a kapcsolt technológiából származó hő legkisebb arányát és az erőmű áram- és hőtermelő összhatásfokának minimális mértékét. Havi i beszámolót is megkövetel a feltételek teljesítéséről. Ha ezeket az erőműtársaság nem teljesíti, akkor a termelő csak alacsonyabb - gigajoulonként csak 3.408 forinton - értékesítheti a hőt az adott hónapban.

A rendelet nem definiálja a termelők által nyújtott szolgáltatásokat - keringetés, nyomástartás, pótviz - és árat sem ad rá, csak a teljesítmény- és a hődíjat "árazza", ami miatt nem a teljes indokolt költséget ismeri el az árhatóság.

Az MKET helyzetértékelése szerint a kormányzat felismerte, hogy csak megfelelő újraszabályozás esetén lehet elkerülni a távhőellátás működési zavarai, de az eddigi segítség – kedvező árú földgáz, az áram átvételének új módja -  nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - hangsúlyozta Bercsi Gábor.

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy a termelők az árszabályozás miatt pénzügyileg ellehetetlenülhetnek, s a finanszírozó bankok felmondhatják a hitelszerződéseket. A becslések szerint az ilyen jellegű beruházásokkal kapcsolatban a termelő cégek hitelei elérik a 100-150 milliárd forintot. Zavarok keletkezhetnek a távhőellátásban és ha a távhőszolgáltatók - ahol erre lehetőség van - kénytelenek lesznek drágábban kazánból előállítani a hőt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.