TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A hővel kapcsoltan áramot termelő társaságok javasolják, hogy a távhőtermelőknek a ténylegesen indokolt költségeket ismerjék el az árban és enyhítsenek a támogatáshoz szükséges feltételeken - közölte Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke a szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az áram árában megfizetett "kapcsolt energiatermelés szerkezetátalakítási díja", ami kilowattóránként 1,2 forint - évi mintegy 44 milliárd forint támogatási összeget jelent - allokációjának változtatásával sem a távhő, sem a villamos energia végfelhasználói árát nem kellene emelni - mondta az elnök.

Az október elsejétől hatályos árak nem nyújtanak teljes fedezetet a költségekre, s ez éves szinten 15-20 milliárd forint veszteséget okozhat a távhőtermelőknek.

A javasolt árfelülvizsgálat alapján az indokolt költségek elismeréséhez a termelőknek mintegy 500-1.500 forint emelésre lenne szükség gigajoulonként, de ez - a fentiek szerint - nem jelentene áremelkedést a végfelhasználóknak. Így azok a termelők, akiknek a  beruházása még nem térült meg elérhetnék a bruttó eszközértékre vetített 4,5 százalékos nyereséget, a többiek pedig a két százalékot.

A távhőtermelők a bizalom miatt szükségesnek tartják az ármegállapítás megfelelő átláthatóságát, azt, hogy megismerhessék a módszertant. Ugyanakkor érdemi szakmai konzultációt is sürgetnek.

Ahhoz, hogy az október elsején hatályba lépett távhőrendelet szerinti áron vegyék át a hőt a kacsoltan termelő erőművektől, ahhoz a rendelet meghatározza a kapcsolt technológiából származó hő legkisebb arányát és az erőmű áram- és hőtermelő összhatásfokának minimális mértékét. Havi i beszámolót is megkövetel a feltételek teljesítéséről. Ha ezeket az erőműtársaság nem teljesíti, akkor a termelő csak alacsonyabb - gigajoulonként csak 3.408 forinton - értékesítheti a hőt az adott hónapban.

A rendelet nem definiálja a termelők által nyújtott szolgáltatásokat - keringetés, nyomástartás, pótviz - és árat sem ad rá, csak a teljesítmény- és a hődíjat "árazza", ami miatt nem a teljes indokolt költséget ismeri el az árhatóság.

Az MKET helyzetértékelése szerint a kormányzat felismerte, hogy csak megfelelő újraszabályozás esetén lehet elkerülni a távhőellátás működési zavarai, de az eddigi segítség – kedvező árú földgáz, az áram átvételének új módja -  nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - hangsúlyozta Bercsi Gábor.

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy a termelők az árszabályozás miatt pénzügyileg ellehetetlenülhetnek, s a finanszírozó bankok felmondhatják a hitelszerződéseket. A becslések szerint az ilyen jellegű beruházásokkal kapcsolatban a termelő cégek hitelei elérik a 100-150 milliárd forintot. Zavarok keletkezhetnek a távhőellátásban és ha a távhőszolgáltatók - ahol erre lehetőség van - kénytelenek lesznek drágábban kazánból előállítani a hőt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.