3p

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt években egyes országokban már alkalmazott modell szerint a szeptember 24-25-ei hétvégén nyílt napot tartanak a 89 hazai és az összesen 6000 európai McDonald’s étteremben egyidejűleg. A kíváncsiskodók betekinthetnek az üzletek konyhájára, megnézhetik milyen alapanyagokból, milyen gépezettel és munkarenddel készülnek a gyorsétteremlánc termékei.

"A legjobb minőség nyújtására törekszünk amióta 17 évvel ezelőtt megnyitottuk a magyarországi éttermeinket. Semmi rejtegetnivalónk nincs, ezt a nyílt napok keretében meg kívánjuk mutatni az érdeklődőknek, azoknak is, akik korábban kritikával illettek minket" - nyilatkozta Radek Janalík, a McDonald's ügyvezető igazgatója.

Dr. Cselényi Tibor minőségbiztosítási vezető az mfor.hu kérdésére elmondta, hogy az éttermekben a sütésre használt olajat a forgalom, a szabad zsírsavak elszaporodása és az ízlelés függvényében átlagosan 2-6 naponta cserélik. Az elhasznált növényi olajat a cég néhány éve egy osztrák vállalatnak adja át, amely motorhajtóanyagot (biodízel) készít belőle.

A minőségbiztosítási rendszer megszabja például, hogy 10 percig melegen tartják, utána pedig leselejtezik a termékeket, illetve a túlsütés elkerülése érdekében az automatizált grilleket naponta négyszer ellenőrzik és beállítják. A dolgozók félóránként fertőtlenítik kezüket, a nyershús, a tojásételek és a saláták elkészítéséhez kesztyűt használnak. A begyűjtő cégek lerakókba hordják az élelmiszerhulladékot, amelynek arányát az előírásoknak megfelelően 2 százalék alatt kell tartani. Évente két-háromszáz tonna ételhulladék keletkezik, ennek egy részét állatmenhelyekre szállítják.

"Már 10 éve használjuk azt a higiéniai előírásokra vonatkozó HACCP rendszert, amelynek betartása Magyarországon a tavaly májusi EU-csatlakozás óta kötelező" - mondta Dr. Cselényi Tibor. Ellenőrzik az állatok etetését a farmokon, a vágóhidak működését, a szállítási feltételeket, a logisztikai központokban az elosztást, a kiszolgálást, de számon kérik a beszállítók szállítóit is.

Az éttermek működését évente legalább kétszer megvizsgálják. A kontroll kiterjed az élelmiszeráru esztétikájára, állagára, összetételére és hőmérsékletére. Ezt követően a küldöttség tagjai a hűtők és raktárak működését, a nyersanyagok tárolását és feldolgozását nézik meg. Az étteremhálózat tagjai a kínálat minden darabjából 2-4 havonta mintát küldenek a frankfurti minőségbiztosítási központba, ahol 1-től 3-ig pontozzák a termékeket.

A cég a csomagolási hulladék szelektív gyűjtését 1996-ban vezette be. Bárczi István környezetvédelmi vezető kérdésünkre közölte: tavaly a keletkezett 1200 tonna papírhulladékból 639 tonnát, illetve a 170 tonna műanyagszemétből 61 tonnát hasznosítottak újra. A csepeli papírgyár, a Dunapack leányvállalata a Duparec hullámpapírt állít elő a válogatott alapanyagból. A műanyag egy részéből takarófólia és szemeteszsák készül, másik részét előkezelést követően cementgyárban égetéssel és energiatermeléssel hasznosítják.

A cég felismerte, hogy egyre nagyobb az igény olyan állatokból készített élelmiszerárúra, amelyeket nem ketrecekben, a napsütéstől távol tartottak. Ezért egyes tejet tartalmazó készítményeinél egyik osztrák cég szabadon tartott teheneinek (Happy Cow) tejét használja fel alapanyagnak.

Nagy Vajda Zsuzsa

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!