2001. november 9. 11:00

A várhatóan január 1-jén életbe lépő új tőkepiaci törvény, a teljes körű devizaliberalizáció eredményeként lehetővé teszi, hogy a hazai befektetési alapok pénzüket külföldi alapok papírjaiba fektessék.

A jövő azonban az úgynevezett alapok alapjáé, amely kizárólag befektetési alapok jegyeivel tölti fel portfolióját. Így az ilyen alapok jegyeit vásárló befektetők portfoliója diverzifikált lesz, ami alkalmas a kockázat megosztására és a lehető legnagyobb nyereség megszerzésére. Jelenleg a magyarországi kisbefektetők gyakorlatilag elfordultak a hazai értékpapír-piactól. A Budapesti Értéktőzsdén ugyanis jóval erősebb a koncentráltság, mint a világ más tájain működő börzék esetében.

A BÉT jelenlegi piaci kapitalizációja a GDP mintegy 30 százalékát adja. Napjainkban 57 jegyzett részvény szerepel a tőzsdén, a folyamatos kivezetések révén azonban mindössze négy olyan részvényt találunk, amelynek napi átlagos forgalma meghaladja a 100 millió forintot. Mi több ugyanez a négy részvény adja átlagosan a napi forgalom több mint 90 százalékát.

Ha a részvények kapitalizációját vesszük alapul, akkor a BÉT-re elmondható, hogy a legnagyobb kapitalizációjú a tőzsdei piac 5 százalékát adó 3 papír képviseli a Budapesti Értéktőzsde teljes kapitalizációjának több mint 62 százalékát. Így igen lecsökkent a befektetők választási lehetősége a különböző tőzsdei papírok között - hívta fel a figyelmet Balogh András, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt. vezérigazgatója.

A nemzetközi szinten működő befektetési alapok számos előnyt jelentenek a kis- és nagybefektetőknek. Először is a befektetőknek kisebb költséget jelent az, ha rábízzák a befektetési döntéseiket a külföldi piacokat jól ismerő befektetési alapok szakembereire. A jövőben létrehozandó alapok alapjai még jobban csökkentik a kockázatot, ugyanis ezek relatíve alacsony költségek mellett, igen megosztott nemzetközi portfoliót hozhatnak létre. Itt a diverzifikáció a lehető legszélesebb ágazati és vállalati körre terjedhet ki, és emellett ezen alapok szakemberei speciális szaktudást mondhatnak magukénak és olyan információs bázissal rendelkeznek, amelyek napra készen követik a nemzetközi piacok, ágazatok és azon szereplő vállalatok teljesítményének változását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.