2001. február 7. 11:00

Minden mutató szerint javult a Gazdasági Minisztérium által menedzselt gazdaságfejlesztési célelőirányzat hatékonysága tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Minden mutató szerint javult a Gazdasági Minisztérium által menedzselt gazdaságfejlesztési célelőirányzat hatékonysága tavaly az egy évvel korábbihoz képest -- derül ki a GM által készített összesítésből. A gfc-ből nyújtott kereskedelemfejlesztési támogatás összege ugyan mérséklődött, ám az egységnyi támogatásra jutó beruházás 2,2-szeresére nőtt.

Tavaly 81 elfogadott pályázathoz 7,1 milliárd forint támogatást nyújtott a Gazdasági Minisztérium az általa kezelt gazdaságfejlesztési célelőirányzatból. A támogatás segítségével 121 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Az elfogadott pályázatok száma 11-gyel több volt, mint az 1999-es, miközben a támogatásként nyújtott összeg 1,8 milliárddal maradt el az egy évvel korábbitól. Ennek ellenére az egységnyi támogatásra vetített mutatók kedvezőbben alakultak, mint 1999-ben, olvasható egyebek között a GM által készített elemzésben, amely megjegyzi: a támogatások értékelésekor figyelembe kell venni, hogy tavaly növelték a segélyintenzitást, megszüntették a kamatmentes kölcsön formát, helyébe a vissza nem térítendő támogatást léptették. (A korábbi évek értékeiben a kamatmentes hitel teljes mértéke mint támogatás szerepel.)

Az egységnyi támogatásra jutó beruházás az 1999. évi 7,9 forint/forint értékről tavaly 17,0 forint/forint értékre nőtt, azaz a változás 2,2-szeres volt. Jelentősen, közel 60 százalékkal nőtt az éves átlagos hozzáadott érték, miközben az egy évre jutó átlagos exportnövekmény több mint kétszeresére bővült 2000-ben 1999-hez képest. A tavaly elfogadott pályázatok hatására a létszámnövekedés 8764 fő, ami 36 százalékkal haladja meg a bázisidőszakét. A beruházások megtérülési ideje -- a hozzáadott érték alapján számítva -- 1999-ben 2,1, tavaly 2,27 év volt, áll a GM elemzésében.

Az idén -- a Széchenyi-terv keretein belül -- 12 milliárd forintot szánnak gazdaságfejlesztésre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.