TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A General Motors újabb 4 milliárd dolláros hitelt vett fel az amerikai szövetségi kormányzattól, ezzel immár 19,4 milliárd dollárra nőtt a cégnek biztosított teljes kormányzati hitelösszeg. A hírek szerint egyébként hetei vannak hátra a cégnek a csődig.

Az új kölcsön felhasználásának mikéntjéről  a GM nem hozott semmit nyilvánosságra, de mint mondta, az államkincstárnak leadott tervben ez részletesen szerepel, és azt jóvá is hagyták. A GM várakozásai szerint június 1-e után 7,6 milliárd dollár lehívására lesz szüksége a teljes hitelösszegből.

A cégnek június 1-ig kell benyújtania átalakítási tervét, különben csődvédelem alá helyezik. Küszöbön áll a legnagyobb amerikai autógyár, a General Motors elleni csődeljárás - írta a pénteki The Washington Post. A lap úgy értesült, hogy az Obama-kormány csődvédelmi eljárás során akarja átszervezni a detroiti cég működését; a csődvédelmi kérelmet akár már a jövő héten vagy június első hetében benyújthatják. A GM átalakításával kapcsolatos terveket ismerő, névtelenséget kérő források szerint a kormány az eddigi szövetségi kölcsönökön túl további közel 30 milliárd dollárt szeretne később a vállalatba pumpálni, hogy a kisebb méretben újjáéledő cég versenyképes autógyártóvá váljon.

Ugyancsak a jövő héten várható, hogy a harmadik legnagyobb autógyár, a Chrysler ellen korábban indított csődvédelmi eljárást megszüntetik. Elemzők attól tartanak, hogy a GM elleni csődvédelmi eljárás tovagyűrűző hatásaként egy sor beszállító vállalkozás be fog dőlni.

Az Obama-kormány már korábban jelezte, hogy legalább 50 százalékos tulajdonrészt kíván szerezni az átszervezés utáni GM-ben. Minden bizonnyal megszerzi igazgatótanácsi tagok kinevezésének jogát, ahogy ez a Chrysler esetében is történt, ahol a 9 tagból 4-et a kormány jelöl. A csődeljárási átszervezés tervezete szerint a GM-ben a The United Auto Workers szakszervezet 39 százalék részesedéshez jutna, cserébe azért, hogy lemond a vállalat 10 milliárd dolláros tartozásáról.

Azt még nem tudni, hogy a kanadai kormány mekkora tulajdonhányadhoz jutna. A több kanadai üzemet is működtető GM feltámasztásához 3,5 milliárd dollárt ígért az Egyesült Államok északi szomszédja, ezért cserébe egy igazgatótanácsi helyet kapna.

Az AHN hírügynökség értékelése szerint a GM elleni csődeljárás destabilizáló hatással lehet a világ legnagyobb gazdaságára, ugyanakkor egyes ágazati elemzők úgy vélik: az - a Chrysler példáját tekintve - nem is lesz olyan rossz, mint korábban valószínűsítették. A Chrysler eladásai - két héttel a csődvédelem bejelentését követően - a vártnál jobban alakultak

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.