<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) online szerencsejáték szabályozásáról szóló törvénytervezeteket terjesztett be egyeztetésre az Európai Uniónak - tudatta a minisztérium hétfőn az MTI-vel. A tervezetekben a legális távszerencsejáték szervezés szabályai és az illegális távszerencsejáték szervezés esetén alkalmazható internetes blokkolás szabályai szerepelnek.

Az NGM közlése szerint állami és magántulajdonú vállalatok pályázhatnak hírközlő eszköz és rendszer útján történő sportfogadás, kártyajáték és kaszinójáték szervezésére.

Az engedélyek, illetve koncessziós jogok kiadásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt. Az engedélyek és koncessziós szerződések legfeljebb öt évre szólhatnak, de számuk nem korlátozott. A 2013. évi költségvetési törvényre vonatkozó módosító javaslat értelmében a 2013. évi koncessziós díj a teljes évre vetítve játéktípusonként 100 millió forint.

Az online szerencsejátékot szervező magántársaságok a koncessziós díj mellett kötelesek lesznek játékadó és felügyeleti díj megfizetésére. A játékadó a tiszta játékbevétel - a tárgyidőszakban befizetett tétek és kifizetett nyeremények különbözete - 20 százaléka, amelyet a társaságoknak kéthetente elkészített bevallás mellett kéthetente kell teljesíteniük. A szerencsejáték felügyeleti díj mértéke 2,5 százalék, de legalább 100 ezer forint és legfeljebb 50 millió forint. Ebből a társaság 25 százalék kedvezményt kap, amennyiben Magyarországon - a felügyeleti tevékenységet megkönnyítő - másodlagos adattárolós szervert helyez el.

A kormány által 2012 őszén bejelentett költségvetési egyenlegjavító intézkedések során 10 milliárd forintnyi többletbevételt jelzett 2013-ra az online szerencsejáték új szabályozása révén.

A törvénytervezet egyben egyértelművé teszi, hogy a játékosoknak a legális távszerencsejátékból származó jövedelme mentesül a személyi jövedelemadó hatálya alól.

A koncessziós pályázatokon csak olyan nem állami, vagy többségi állami tulajdonban álló szervezők indulhatnak, amelyeknek a jegyzett tőkéje legalább 200 millió forint.

A kormány által benyújtott tervezet értelmében a NAV határozata alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közreműködésével az illegális szerencsejáték szervezéshez kapcsolódó elektronikus adat hozzáférése 90 napra korlátozható, amely ismételten is elrendelhető.

A blokkolási kötelezettségnek nem eleget tevő hírközlési szolgáltatók 100 ezer forint és 500 ezer forint közötti, ismételten is kiszabható bírsággal sújthatók.

Az Európai Unió úgy nevezett műszaki notifikációs eljárása során a tagállamok a termékek és információs társadalommal összefüggő szolgáltatások műszaki szabályozását, illetve a standardokat egyeztetik. Így a tagállam a törvénytervezetet egyeztetésre küldi meg, majd három hónap áll az Európai Bizottság, illetve az egyes tagállamok rendelkezésére, hogy észrevételeket fogalmazzanak meg a jogszabálytervezettel kapcsolatosan. A tagállam ez idő alatt nem fogadja el a szabályozást.

A magyar kormány a tervezeteket január 14-én nyújtotta be, így legkorábban április közepén dönthet az Országgyűlés a kérdésben.

MTI