2002. április 15. 11:00

A vámigazgatás, mint az államigazgatás része, már önmagában is olyan komplex gazdasági és pénzügyi szabályozó szerepet tölt be, mely szerep egy ilyen külgazdaságilag nyitott országban mint hazánk, -napjainkra felértékelődött. Különösen így van ez akkor, amikor a világkereskedelem globalizációját, a multinacionális cégek világméretű terjeszkedését tapasztalhatjuk meg, amely szinte automatikusan vonja maga után: felzárkózni és csatlakozni a vezető, fejlett európai államokhoz. Ennek szellemében került sor a vámtörvény legújabb módosítására is.

Vámszempontból való megbízhatósággal összefüggő változások

A Vámtörvény vonatkozó rendelkezésének módosításával a hatvan napon túli, de az összes vámteher fizetés hat százalékán belüli tartozást nem kell figyelembe venni a vámszempontból való megbízhatóság vizsgálata során. Azok a gazdálkodók, amelyek tevékenységi engedélyét - a halasztott vámfizetési és a kezességvállalási engedély kivételével - a vámszempontból való megbízhatóság státuszának elvesztése miatt, 2001. július 1-jét követően vonta vissza, illetve amelyek tevékenységi engedélyének meghosszabbítására irányuló kérelmét elutasította a vámhatóság, a fenti tevékenységi engedélyekre vonatkozóan előírt kötelező tilalmi idő letelte előtt - a törvény módosítás hatálybalépése után - azonnal kérelmezhetik az új engedély kiadását, amennyiben megfelelnek a már módosított törvényben előírt megbízhatósági feltételeknek.

További jelentős liberalizációt jelent a vámszempontból való megbízhatóság vizsgálatában az az új törvényi rendelkezés, hogy nem kell kizáró okként figyelembe venni az olyan vámtartozást, amelyet az ügyfél a kérelem benyújtása, illetve a vámhatóság ellenőrzése után az esedékes késedelmi pótlékaival együtt a vámhatóság által kiadott gazdasági vámeljárásokra vonatkozó, vámszabadterület működésére és vámszabadterületi be-, illetve kitárolás vámeljárásra vonatkozó, illetve összkezességi, valamint engedélyezett feladói és engedélyezett címzetti tevékenységi engedély visszavonásáról szóló határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül megfizetett és igazolta, hogy a tevékenységi engedély - vámszempontból való megbízhatóság elvesztése miatti - visszavonása a működését ellehetetlenítené.

Származás szabályokkal összefüggő változások

A költségvetési bevételek biztosítása érdekében bevezetik a vámbiztosíték felszámításának lehetőségét azokban az esetekben, amikor is a szabadkereskedelmi megállapodások keretében beérkező áru származásával kapcsolatban alapos kétely merül fel. A vámhatóság legfeljebb 10 hónapra követelhet az ügyféltől vámbiztosítékot. A nemzetközi szerződésekkel összhangban, a szabadkereskedelmi megállapodásokban foglalt szigorú előírások betartását elősegítő új jogintézmény - a könyvelés szerinti elkülönítés - kerül bevezetésre 2002. január 1-jével. Ez az engedély arra jogosítja fel az ügyfeleket, hogy a származó és nem származó alapanyagok elkülönített tárolását ne kelljen biztosítania, elegendő azokat a könyvelésükben megkülönböztetetten nyilvántartania. Ez jelentős anyagi ráfordításoktól kíméli meg az engedély jogosultját. A kérelmek elbírálása első fokú hatósági jogkörben a regionális parancsnokságok feladata lesz.

Vámérték szabályokkal összefüggő változások
A költségvetési bevételek és a hazai termelés védelme, a jogsértő magatartások elleni hatékonyabb fellépés a vámtörvény szigorította a vámérték vizsgálat szabályait. A szigorított szabályok bevezetését a WTO Vámérték Bizottságának döntése ("Esetek, ahol a vámhatóságnak kétségei merülnek fel a bevallott vámérték valódiságát vagy pontosságát illetően) indokolja, hiszen a döntés, illetve a rendelkezés átvétele a gyakorlatban pontosítaná az ügyleti érték elvetésének lehetőségét, egyben eleget téve a harmonizációs törekvéseknek is. A vámtörvény módosítással a belföldi forgalom számára történő vámkezelések alkalmával kezdeményezett vámérték vizsgálatok során a vámhivatalok nem lesznek kötelesek elfogadni az ügyfél által bevallott vámértéket (ügyleti értéket), ha kétség merül fel arra, hogy az nem a ténylegesen fizetett vagy fizetendő áron alapul. Ezekben az esetekben a vámhivatalok elvethetik a számla szerinti értéket.

Egyéb módosítások

A kiemelt eljárásokhoz kapcsolódó módosításokon túlmenően az aktív-, és a passzív feldolgozásra vonatkozó néhány módosító szabályt is tartalmaz a Vámtörvény módosítása.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.