2001. január 29. 11:00

Brüsszel azt várja Magyarországtól, hogy már a csatlakozást megelőzően tegye EU-konformmá az állami támogatások rendszerét, ugyanakkor a tagállamoknak adott elegendő időt az átállásra azután, hogy felülvizsgálta adókedvezményeiket.

Problémát jelent Brüsszel számára, hogy Magyarországon nem az EU módszertanával számolják ki a támogatás intenzitását, s nincs a beruházás nagyságához kötve az adókedvezmény összege.

A vállalkozói szférának Magyarországon nyújtott állami támogatások a legutóbbi években a GDP 1-2 százalékát teszik ki, ez pedig az európai uniós sáv alsó felén mozog -- reagált a Világgazdaságnak Vargha Ágnes, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke Mario Monti versenyügyekben illetékes brüsszeli biztos minapi "figyelmeztetésére". E szerint a csatlakozásra váró országokban, köztük Magyarországon, túlságosan nagy és sokféle adókedvezménnyel csábítják a külföldi befektetőket (VG, 2001. január 23.). A támogatások nagyobbik része adókedvezmények formájában valósul meg, azok pedig valóban nem teljesen EU-konformak, ismerte el Bobok György, a Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Az unióban az úgynevezett készpénzes támogatásokat preferálják, szemben az adókedvezmények eszközével, ami a "szegény ember kenyere", hiszen nem azonnal terheli a büdzsét. Ám korántsem igaz, hogy az EU-ban nem létezik adókedvezmény és az sem, hogy minden tagállami adókedvezmény problémamentes. Hiszen például Franciaországban a támogatásoknak közel a fele adókedvezmény, Írország pedig 2010-ig fenntarthatja a "nem teljesen EU-konform" adókedvezmény-rendszerét. Nálunk egyébként a nemzeti elbánás elve alapján, nyilvános rendeletekben szabályozottak a támogatások és a törvényben a befektetőket megillető adókedvezmények -- hangsúlyozta Bobok.

Az EU folyamatosan kér és kap információt a magyarországi támogatásokról, és különösen érdeklődik az érzékeny szektornak minősülő autóipar iránt. A fenti nézeteltérésen túlmenően érdemi kifogást azonban soha nem emeltek, hívta fel a figyelmet Bobok. A problémát számukra inkább az jelenti, hogy Magyarországon nem az EU módszertanával számolják ki a támogatás intenzitását, s nincs a beruházás összegéhez kötve az adókedvezmény összege, mutatott rá Vargha.

Nem igaz az az állítás sem -- fogalmazott Bobok --, hogy Magyarországon többnyire kívül marad az ellenőrzésen a költségvetési támogatás; ezeket ugyanis naprakészen, átláthatóan regisztrálják -- indokolta. Ez még egyelőre nem terjed ki az önkormányzati támogatásokra, de ennek központi nyilvántartásának jogszabályi előfeltételei vannak, hiszen érintik az önkormányzatok autonómiáját is -- tette hozzá.

Magyarország nem kér derogációt az állami támogatások témakörében, s azt vállalta, hogy a csatlakozás időpontjára EU-konformmá teszi az adókedvezmények szabályozását -- emlékeztetett Vargha Ágnes. Ugyanakkor az EU vélhetően nem fogad el olyan megoldást, amely a csatlakozás dátumához köti az állami támogatási rendszer átvételét, s egy fix dátumot szeretne. Ám ahhoz nekünk tudni kell, ha nem is percre pontosan, hogy mikorra várható a csatlakozás, azaz az unió politikai akarata eredményeként egy hiteles csatlakozási forgatókönyvre volna szükség -- tette hozzá. Egyben emlékeztetett arra, hogy az EU éppen a közelmúltban saját magának adott elegendő időt az átállásra azt követően, hogy -- a verseny szempontjából -- felülvizsgálták a tagállamok adókedvezményeit.

Az unióban mindenfajta támogatás nyújtható -- oszlatott el egy félreértést Vargha Ágnes --, csak éppen szigorúan a szabályok szerint tehető ez. A jogszabályok végrehajtásához szükséges jogi hátteret pedig az uniónak kellene átadnia Magyarországnak, mégpedig olyan hiteles formában, amely beemelhető a magyar jogrendbe -- hangsúlyozta Bobok, hozzátéve: mind ez idáig ezt még nem kaptuk meg.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.