2009. november 30. 02:46

Sajtóértesülések szerint Németországban sok üzlethálózatnál "napi rutin" a dolgozók törvényellenes megfigyelése. Többek között a Penny, a Lidl, az Edeka és a Plus üzleteiben figyelik titokban a dolgozókat, amit megelégeltek a német ellenzéki honatyák.

A német ellenzéki szociáldemokrata párt jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben a munkavállalók adatainak védelmére, ezt közölte a Hamburger Abendblatt című lap a párt szövetségi gyűlési (Bundestag) frakcióvezetőjét, Walter Steinmeiert idézve.

Az új jogszabály gyakorlatilag a munkáltatók kémkedésétől védené a dolgozókat. A párt szerint különösen veszélyes, hogy a munkáltatók visszaélhetnek a dolgozók egészségügyi adataival.

A német Focus magazin éppen vasárnap új értesüléseket közölt arról, miként szimatolt az Edeka egyik kiskereskedelmi hálózata a dolgozók után. A cég állítólag magándetektíveket bérelt fel, akik az értesülés szerint álcázva, hamis ürügyekkel otthonukban meglátogatták - ellenőrizték - a beteget jelentő dolgozókat, illetve átkutatták az alkalmazottak autóit. A detektívek hetente húsz kocsit nyittattak ki a munkából távozó dolgozókkal átvizsgálás végett, írta a lap. A vonakodó dolgozókat azzal ijesztgették, hogy "kihívjuk a rendőrséget, és annak egészen biztosan munkajogi következményei lesznek" - idézett egy magándetektívet a Focus magazin.

Németországban sok üzlethálózatnál "napi rutin" a dolgozók törvényellenes megfigyelése a Stern magazin egyik tavaszi beszámolója szerint. Többek között a Penny, a Netto, a Norma, a Rewe, a Tegut, a Hagebau, a Famila, a Lidl, az Edeka és a Plus üzleteiben figyelik titokban a dolgozókat, írta a Stern a birtokába került mintegy 150 jegyzőkönyvre hivatkozva.

Szeptemberben a Magyarországon is ismert Lidl diszkontláncnak már drágán kellett megfizetnie alkalmazottai jogellenes megfigyeltetéséért: a cégre 1,5 millió eurós bírságot szabott ki a stuttgarti központi adatvédelmi hivatal.

A jelek szerint azonban ettől nem következett be fordulat a cégek gyakorlatában. Igaz, ők sincsenek könnyű helyzetben. A német magándetektívek szakmai szervezete (BDD) szerint tavaly a gazdasági jellegű megbízások 58 százalékát indokolták a megbízók azzal a gyanúval, hogy dolgozóik lopnak, visszaélnek a betegállománnyal, hamisan számláznak, üzleti titkokat árulnak vagy csak úgy kifecsegnek.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.