<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

De ez nem gond: a közbeszerzési jogszabály szerint ilyesmivel nem kell foglalkozni, meg is kapta a munkát az amúgy egyfős vállalat. Azért partnerként egy nagyobb cég segíti majd a munkában.

Nettó 280 millió forintot tol bele sportlétesítmények felújításába és fejlesztésébe Dunaújváros a Modern Városok Program keretén belül, de úgy tűnik, a kivitelező cégeket sikerült úgy kiválasztani, hogy kódolva legyen a projektben a kockázat. Egy nagyobb munkát ugyanis két olyan vállalatra bíztak, melyek közül az egyik ellen hétfőn zárult le a bírósági végrehajtás, a másik ellen jelenleg is érvényben van egy, sőt, utóbbi ellen egy NAV-os végrehajtási határozat is aktuális. A közbeszerzésekre vonatkozó jogszabály alapján azonban ezzel nincs semmi gond.

A városban a Radari Sporttelep újul meg, létesítenek itt két műfüves focipályát, illetve renoválják a küzdősport-csarnokot és a futócsarnokot is, öltözőstül. Az utóbbi két beruházást a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. rendelte meg. A részletek a közbeszerzés.hu-ra feltöltött szerződésekből derülnek ki: a futócsarnokra hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson találtak nyertest, mégpedig a Deco konzorciumot, melyben a debreceni lakó- és nem lakó épületeket építő Debév General Kft. és a helyi fémszerkezetgyártó Cobadu Kft. állt össze. A párosnak nettó 160 millió forintért kell felújítania a csarnokot és a kapcsolódó öltözőket 2018. május 26-ig.

A két nyertes cég közül az egyik legalábbis neccesnek tűnik. A Debév ellen ugyanis május 25. óta bírósági végrehajtás van folyamatban, ráadásul május 8-tól egy NAV-os végrehajtási határozat is érvényben van. De nem ismeretlen nekik a helyzet: a Bisnode céginfója szerint tavaly is volt egy bírósági végrehajtásos ügyük, illetve 2011-től 7 NAV-végrehajtás. A Cobadu szénája ebből a szempontból egészen hétfőig szintén nem állt valami jól, náluk egy május 10. óta folytatott bírósági végrehajtás zárult le 20-án, illetve korábban nekik is volt adóhatósági ügyük: ellenük a NAV még APEH korában kezdett el bírósági végrehajtásokat rendelni, 2011 óta összesen nyolcszor tették ezt meg.

A szerződés összefoglalójában mégis a következővel indokolják, miért ők lettek a befutók:

"Közös ajánlattevők az előírásoknak megfelelően igazolták mind a pénzügyi-gazdasági, mind a műszaki szakmai, mind pedig a szakmai tevékenység végzésére való alkalmasság kritériumainak való megfelelésüket. Közös ajánlattevőkkel szemben kizáró ok nem merült fel, ajánlatukat az előírt követelményeknek megfelelően nyújtották be. Közös ajánlattevők ajánlata érvényes, és mint a legjobb ár-érték arányú ajánlat nyertes ajánlattevők lettek."

Megkérdeztük a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelőt, hogy a folyamatban levő bírósági és NAV-os eljárások miért nem minősülnek kizáró oknak a pályázatnál. Ők válaszukban egyfelől közölték, hogy az elbírálás során ellenőrizendő közhiteles nyilvántartás nem említ folyamatban lévő NAV-eljárást (holott, ugye, van ilyen), másfelől a közbeszerzésekre vonatkozó EU-s iránymutatásra és a hazai jogszabályra mutattak, melyek ráadásul valóban kimondják, hogy a fent sorolt eljárások a pályázatok odaítélésekor amúgy is irrelevánsak. A törvény szerint kizáró oknak csak ezeknél jóval rázósabb ügyek tekinthetők, bűnszervezetben való részvétel, terrorista csoportokhoz fűződő kapcsolat, gyerekmunka és emberkereskedelem, meg az olyan bűncselekmények, melyek azért vállalkozások kapcsán jóval hamarabb eszébe jutnak az embernek, mint a korrupció, a pénzmosás, adócsalás és társaik.

A végrehajtások tehát ebben az ügyben nem sok vizet zavarnak, de a Debévvel kapcsolatban még így is furcsa a beszerzési győzelem. Náluk ugyanis igencsak magas a becsődölés esélye: cégeket a megbízhatóság és stabilitás alapján értékelő Bisnode-nál a Debév 100-ból mindössze 12 pontot kapott, ami "az átlagot messze meghaladó kockázatot" jelent. A Cobadu ennél viszont jelentősen jobban szerepelt, ők 66 ponttal "alacsony kockázatot" jelentenek a partnereknek. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a dunaújvárosi cégnél idén 14 fő dolgozik, míg a debreceni egy egyfős vállalkozás, ami még mindig életszerűbb, mint a 2016-os állapotok, amikor kereken nulla alkalmazott intézte az építkezéseket. A Debév tavalyi árbevétele így is megvolt 39 millió forint. Partnerük hasonló kategóriás, náluk ez az összeg 44 millió forint volt. A 160 milliós, közös üzlettel tehát már önmagában jócskán túl is futják a tavalyi egész éves teljesítményüket.

A Debév egyébként jelenleg nem szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában. Ez alapján a megrendelő az adótartozást visszatarthatja a részszámlákból. A Cobadu itt is jobban teljesít, ők a navos lista szerint köztartozás-mentesek.

A Cobadu emellett még annak is örülhet, hogy elnyert egy másik feladatot is, immár egyedül: övék a Radari Sporttelep küzdősport csarnokának felújítása. Ez nettó 121 millió forintot ér, és 2018. március 26-ig kell befejezniük.

Tiszai Balázs

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.