<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		

A mostani gázválság célja, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő meggyőzze Németországot a Balti-tenger alatt megépítendő Északi Áramlat gázvezeték szükségességéről, mondta el az mfor.hu-nak Vitézy Tamás nagyvállalkozó, energetikai tanácsadó. Szerinte ami most az ukrán-orosz gázvitában történik, az a grúz-ügy folytatása tankok nélkül. A lassan két hete tartó válságban új fordulat, hogy az orosz tározók megteltek, és Ukrajna ezt kihasználva "visszazsarolja" Moszkvát, hogy az hajlandó legyen világpiaci árat fizetni a földgáz-tranzitért, véli a szakértő.

Vitézy: áramszünetet is este kell csinálni, hogy mindenki lássa (Mfor-montázs)

Vitézy Tamás szerint amilyen politikát gázügyben most Oroszország folytat, az tulajdonképpen a grúz-ügy folytatása „energiavonalon”. Nincsenek tankok és halottak, csak az emberek fáznak. Moszkva törekvése meggyőzni az európai államokat arról, hogy Ukrajna - a földgáz nagy része rajta keresztül jut el Nyugat-Európába - haszontalan, megbízhatatlan és élősködő állam, ezért az új vezetékeknek ki kell kerülniük ezt az országot.

Ha majd Berlin is fázni kezd...

Régebben azt mondták, hogy addig nincs gázhiány, amíg ezt Németország meg nem tapasztalja. Abban a pillanatban, hogy Berlin elkezd fázni vagy megijed, akkor a Gerhard Schröder volt német kancellár által támogatott Északi Áramlat vezeték mind technikailag, mind politikailag indokolttá válik, szögezte le Vitézy Tamás. Azért is fontos ez a német szociáldemokratáknak, mert pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az őszi választásokon kikerülnek a kormányból. Éppen ezért Schrödernek ez az utolsó lehetősége arra, hogy a Balti-tenger alatt húzódó gázvezetéket megépítsék – mintegy 15-20 milliárd euróból.

Bár tény, hogy az Ukrajnán átvezető hálózat – technikai okok miatt - már csak néhány évig képes ellátni Európát, a probléma kezelésére Vitézy Tamás szerint nem az Északi Áramlat a legjobb megoldás. Ehelyett olyan lehetőséget kellene keresni, amely diverzifikálná a beszerzést - tehát sokkal inkább a Nabuccót lenne szükséges megépíteni. Ez azonban presztízsveszteség lenne Oroszországnak, és azt eredményezné, hogy a Közép-Ázsiában kitermelt földgáz nemcsak rajtuk keresztül érkezhetne Európába. (Egyébként a grúz-háború is éppen ennek a térségnek az ellenőrzése miatt tört ki.)

Putyin ezen okok miatt kívánja bizonyítani, hogy az északi gázvezeték indokolt, amit egyébként lelkesen támogat a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is, jegyezte meg a tanácsadó.

Ma már Európa a korábban létező egyharmados szabályt áthágva gázszükségletének negyven százalékát Oroszországból szerzi be - egy olyan államtól, amely – teszi hozzá Vitézy - most az összes, gázszállítással kapcsolatos szerződését megszegte.

Világpiaci árat kérnének az ukránok

Moszkva ennek leplezésére az hirdeti, hogy Ukrajna lopja a gázt. Ez az állítás nem bizonyítható, de azért feltételezhető, véli Vitézy Tamás. Ukrajnán keresztül 1100 kilométer vezeték fut keresztül, amelyeket kompresszorokkal működtetnek. A napi másfél milliárd köbméter földgáz továbbítása a kompresszor-állomásoknál gázfelhasználást eredményez. Reálisan számolva napi tízmillió köbmétert használhatnak fel a gáz továbbítására, ezzel szemben az ukránok húszmillió köbmétert számolnak el. Kijevben ezt hivatalosan azzal indokolják, hogy nagyon rossz állapotban vannak a kompresszorok.

A másik kérdés a tranzitdíj: míg ezért jelenleg az oroszok 1,70 dollárt fizetnek, addig Európában az átlagár 6-8 dollár - Magyarország pedig még ennél is többet, 20 dollárt számít fel Szerbiának. (Ezt az összeget 1000 köbméter 100 kilométerre való szállítására állapítják meg.) Vagyis a Gazprom keveset fizet, viszont a szállításra elhasznált gázt neki kell állni. Európában viszont a 6-8 dolláros díjból mindenki maga oldja meg a továbbítás költségeit, magyarázta a szakember.

Mint ismert, Moszkva a hét elején jelentette be: ragaszkodik ahhoz, hogy az Ukrajnába beáramló mennyiség Nyugat felé ki is jöjjön, azaz nem hajlandó a kompresszorok gázigényét fedezni. Ez Vitézy szerint lehetetlen állapot, hiszen az ukránoknak többe kerül a szállítás, mint amennyit a tranzitért kapnak, tehát ráfizetnének az üzletre. Ebből látszik, hogy Oroszország zsarol, véli a szakértő.

Tegyük hozzá mindehhez, hogy Oroszország ma 6,9 dollárt fizet a gáz tárolásáért, míg ugyanennyinek a tárolása Németországban 82 dollárba kerül.

Megállapítható, hogy Ukrajna nagyon rossz feltételek mellett kezeli az orosz tranzitgázt, és érthető, hogy ez már nagyon nem tetszik Kijevnek. Ők is világpiaci szintre kívánják emelni a díjakat, ha már a nekik eladott földgáz is világpiaci áron van, emelte ki Vitézy Tamás.

Putyinnak van még egy célja - abban érdekelt, hogy a gáz pótlása érdekében Európa drasztikusan növelje olajfelhasználását, ez ugyanis felverné az árakat. Ráadásul a földgáz ára is a kőolaj világpiaci árához van kötve. Az sem véletlen, hogy télen „csinálja a balhét” Oroszország, nem pedig nyáron. Ahogy régebben mondták, áramszünetet is este kell csinálni, hogy mindenki lássa...

Visszazsarolják az oroszokat


A szakember szerint Ukrajna néhány napja "visszazsarol", és nem engedi át az orosz gázexportot. Úgy véli, azért állítja le – vagy veszi vissza (a szerk.) - a fűtést néhány lakónegyedben, hogy a nép is felháborodjon. Ukrajnának ugyanis harmincmilliárd köbméter tartaléka van, jelentős a saját termelése, és akár hosszabb ideig is kihúzhatja import nélkül.

Az első napokban az oroszok játszottak, hiszen nem kellett leállítaniuk a termelést. Most már azonban nem tudják hova rakni a kitermelt mennyiséget, tehát leállítják a kutakat vagy elégetik a földgázt – most már tehát szükségük lenne az exportra, és ezzel tisztában vannak Kijevben is, állítja a szakértő. Szerinte jelenleg Ukrajna ráér addig, amíg létre nem jön az új megállapodás.

Európának lépnie kell

A lecke Európának is fel van adva, hiszen lehetetlen állapot, hogy az Európai Unió tagállamai egymásra licitálnak abban, ki tud külön megállapodást kötni Oroszországgal. A Nabucco-projekt kitörési pont lehet, de utóbbinál az okoz problémát, hogy Moszkva abban a térségben minden forrást megszerzett. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell megépíteni a vezetéket, hiszen azt is meg lehet engedni, hogy orosz gáz jusson bele, jelentette ki Vitézy Tamás.

Szerinte az a lényeg, hogy olyan vezetéket kell építeni, amely függetleníthető a Kreml befolyásától - ellentétben az Északi Áramlattal, amely csak egy beszerzési ponthoz kapcsolódhat. Vitézy Tamás egyúttal emlékeztetett arra, hogy annak idején, amikor elkészült az Adria-vezeték, sokkal "könnyebb" lett a Szovjetunióval alkut kötni.

Varga M István

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.