2014. március 26. 09:52

A kormányfő szerint a kormány szabályozni, ösztönözni, befolyásolni tudja a gazdaságot, de működtetni kizárólag a vállalatok tudják. Orbán Viktor a Waberer's International Zrt. 500 új nyerges vontatójának átadásán szerdán arról beszélt a cég soroksári telephelyén, hogy a sikerekhez közös munka szükséges.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy vállalat ide eljusson, kell néhány tehetséges ember, aki egy ilyen céget kigondol, létrehoz, kell, aki vezeti és kell nagyon sok elkötelezett és tehetséges ember, aki dolgozik. A cég beruházása 600 új munkahelyet teremt.

Az elmúlt négy év legfontosabb tanulságának nevezte a miniszterelnök, hogy a modern világban nincs olyan kormány, amely képes a gazdaságot működtetni. Egy kormány tudja a gazdaságot szabályozni, ösztönözni, befolyásolni, de működtetni kizárólag a vállalkozások tudják, és azokon belül is kulcsszerepe van azoknak az embereknek, akik a felelősséget viselik érte - mutatott rá.

A kormányfő párhuzamot vont a miniszterelnökség és a kamionsofőrség között, jelezve: egyik fél sem térhet le a jó útról, éppúgy megállapodás szerint kell megérkeznie egy szállítmánynak, ahogy egy kormánynak is négy év elteltével oda, ahová azt a választás előtt meghatározták a választópolgárokkal. Hozzátette: "mindkét szakmában elég egy apró figyelmetlenség és máris megvan a baj".

Orbán Viktor úgy vélte: kevés olyan vállalkozás van, amely huszonegynéhány év kemény munkájával azt mondhatja, hogy dobogós saját szakmájának európai versenyében. Szavai szerint a Waberer's nem egyszerűen csak talpon maradt egy kiélezett európai versenyben, hanem ott van a dobogón és jó remény van arra, hogy még előrébb rukkoljanak a nemzetközi mezőnyben.

Kitért arra: így kellett volna, hogy történjen minden privatizált magyar vállalat esetében. "Nem az volt megírva a csillagokban föltétlenül", hogy privatizálnak egyébként Európában versenyképes magyar cégeket, aztán azok 1-2 éven belül egyszer csak eltűnnek, a vagyont eladják belőle és a területen működő gazdasági tevékenység egész egyszerűen megszűnik - jegyezte meg. Kiemelte: sokkal inkább úgy kellett volna történnie, mint itt, ahol korábbi állami vállalatok privatizálásából és modernizálásából indult el a sikertörténet.

A miniszterelnök szólt arról, hogy alig lehet Nyugat-Európába úgy elmenni, hogy az ember ne találkozzon a cég valamelyik kamionjával, s jó érzéssel tölthet el mindenkit, "hogy a honfitársak munkavégzésük során elfoglalják európai közútjait".

A kormány nevében úgy fogalmazott: "jó lóra tettek", amikor stratégiai megállapodást kötöttek a Waberer's-szel, amellyel folytatják a stratégiai együttműködést és az általuk megfogalmazott javaslatokat lépésről lépésre beépítik. Ezzel ki lehet használni azokat az előnyöket, amelyek részben Magyarország kedvező földrajzi fekvéséből, részben pedig a szállítmányozáshoz, logisztikához tehetséggel rendelkező magyar emberek teljesítményéből a magyar nemzetgazdaság számára haszonként megjelenhet - jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor reményének adott hangot amiatt, hogy egyre több magyar cég mutatja meg az "oroszlánkörmeit", s áll helyt a nemzetközi versenyben. Mint mondta, fontosak a nemzetközi cégek, nincs nélkülük magyar gazdaság, de mégis egészen más, ha magyar gazdaság stratégiai cégei között megjelennek a magyar tőketulajdonban lévő vállalatok.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.