3p

A cégvezetők egy része igyekszik minimálisra korlátozni a kommunikációt a beosztottaival, hogy azok ne szóljanak bele a „nagyok dolgába”, mármint abba, hogy merre kellene vennie az irányt a vállalatuknak.

Mark Cuban amerikai milliárdos, a Dallas Mavericks NBA-csapat tulajdonosa, filmproducer „kora gyermekkorától kezdve”, vagy legalábbis üzleti karrierje kezdete óta utálja a meetingeket – derült ki a CNBC-nek adott interjújából. Az üzletember vagyonát a Forbes 5,1 milliárd dollárra teszi (ez 1703 milliárd forint, amivel két és félszer zsebre teheti az A 100 leggazdagabb kiadvány listáját vezető Mészáros Lőrinc magyar nagyvállalkozót), amit úgy szerzett, hogy kerülte a vezetői értekezleteket.

Az üzletember úgy véli, hogy nincs nagyobb időpazarlás a munkahelyeken, mint amikor a munkatársak meetingeken töltik az idejüket. Ez gyilkos hatással van a termelékenységükre, ami egy cégvezetőnek különösen fájhat.

Kevés haszontalanabb időtöltés van a meetingelésnél, főleg, ha a dolgozók tudni is akarnak valamit. Fotó: Depositphotos
Kevés haszontalanabb időtöltés van a meetingelésnél, főleg, ha a dolgozók tudni is akarnak valamit. Fotó: Depositphotos

Ugyanez a véleménye a telefonálásról is. Az emberek nem csupán „túlértekezik” magukat, de túl sokat fecsegnek telefonbeszélgetésekben is. Cuban, aki a Shark Tank üzleti tehetségkutató egyik zsűritagja is, így sokat szerepel a nyilvánosságban, sokszor elmondta, hogy a jó üzletembernek uralnia kell a saját idejét. A meetingek és a telefonálások keresztbe tesznek ennek.

Nem szabad felborítani a napi rutint

Az üzletember napi rutinja szerint fél hétkor kel, majd megválaszolja a reggeli e-mailjeit, bedob egy reggelit és elindul dolgozni. Szoros időbeosztása miatt nagyon figyelnie kell arra, mire is fordítja az idejét.

A meetingekről és a hosszú telefonálásokról az a véleménye, hogy azok jelentős része üres fecsegés lényegtelen dolgokról.

Ezért csak olyan értekezleteket tart, amelyek végén valamilyen döntést hoznak, és ehhez jelen kell lennie azoknak, akiknek hozzá kell szólniuk a döntéshez. Az interjúban azt is megjegyezte, hogy volt olyan idő, amikor a szobájából kivitette a székeket. Ezért akik jöttek hozzá, kénytelenek voltak állni, ami kényelmetlensége miatt gyors távozásra késztette őket.

Cuban nincs egyedül a meetingellenességével. A Korn Ferry tanácsadó cég 2019-ben készült felmérésében a megkérdezettek több mint fele azt monda, hogy az értekezletek csak arra jók, hogy szétzilálják a munkáját. A koronavírus-járvány csak rontott ezen a helyzeten, mert az emberek otthoni munkaasztalához vitte a távkonferenciás meetingeket.

A Microsoft egyik kutatása szerint a szoftvercég Teams programjával manapság háromszor annyi értekezletet tartanak a cégek alkalmazottai és vezetői, mint 2020 februárjában, a pandémia kitörése előtt.

Cuban azt is elárulta, milyen formában szeret kommunikálni, ha munkaügyekről van szó. Szerinte az e-mail az ideális módszer. Egy elektronikus levélre akkor válaszol, amikor akar, akár az éjszaka közepén, vagy amikor szigorú időrendjében időt tud szakítani rá. Nem kell értekezletek, tárgyalások szervezésével vesztegetni az időt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!