<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

India északkeleti részéből, Nyugat-Bengálból származik napjaink egyik legnépszerűbb és legismertebb fekete teája, a Darjeeling.

Korábban csupán egy kisvárost hívtak Darjeelingnek, melynek jelentése „villámcsapás és föld”. 2004-ben a Darjeeling tea lett India első olyan terméke, amely a Kereskedelmi Világszervezettől „jogi oltalom alatt álló földrajzi területről származó áru” jelölést kapott, ezt 2011-ben az Európai Unióban is elnyerte. Az itt termesztett tealeveleket fekete teának dolgozzák fel, a teák pezsgője névvel is illetik.

Darjeeling történelme

Az 1800-as évek közepén ültették el az első teanövényeket a Darjeeling régióban. A britek ekkortájt Kína mellett a fennhatóságuk alatt álló területen alternatív teatermesztési lehetőséget kerestek, és India több vidékén is megpróbálkoztak vele. Telepítették hát az újonnan felfedezett assamica és a sinensis fajtákat.

A lejtős vízelvezetés, a hűvös telek és a felhős-napfényes napok aránya a sinensis fajtának kedvezett. A britek számos teaültetvényt alapítottak. Miután India függetlenné vált, a birtokok mind indiai vállalkozások tulajdonába kerültek. A Darjeeling tea elsődleges brit fogyasztói helyébe akkor a szovjet fogyasztók léptek, de a későbbiekben a tea egyre híresebb és híresebb lett. A Szovjetunió felbomlását követően a fő vásárlók Nyugat-Európa és Japán lettek. Napjainkban egyre több biodinamikus minősítéssel rendelkező ültetvényen termesztik e teafajtát. 

Többször is szüretelnek

A növény két felső levelét és a bimbókat szedik le a növényről, márciustól novemberig négy szüreti időszakban. Az első a növény téli nyugalmi állapotát követő első időszak, mely márciustól májusig tart. Könnyű, virágos, enyhén fanyar, zöldes-arany színű teát adnak ezek a levelek.

A második szüret június-július hónapokra esik. Az ezekből a levelekből készített tea robusztusabb, illata összetettebb, az elsőnél aromásabb. A harmadik szüret - szeptember-októberben – során szedett levelekből nagyon finom, sötétebb vörös színű, jóval erőteljesebb aromájú ital születik.

Egy úgynevezett „köztes szüretet” is be szoktak iktatni április és május között. Ezek a levelek ritkán érkeznek el Európába, pedig ötvöződik bennük az első szüret finomsága és a későbbi szüretek testesebb ízvilága. 

Hogyan készítsük el a Darjeeling teákat?

Általában ugyanúgy kell készíteni, mint a többi fekete teát. A teaszakértők 90°C és 95°C közötti vízhőmérsékletet ajánlanak és maximum 2-3 perces áztatást, különben könnyen fanyarrá válhat az íze. 3 dl vízhez egy teáskanálnyi teafű szükséges.

Mivel a Darjeeling teának alacsony a malátatartalma, és nem is annyira keserű, és finom virágos és gyümölcsös jegyei vannak, általában nem szoktak hozzá tejet és édesítőszert adni.

Magas tannintartalmának köszönhetően jól párosítható szénhidrátban gazdag ételekkel, különféle pékárukkal és tésztákkal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.