<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyakran emlegetett digitális forradalom esetén kapcsán alapvető kérdés, hogy az állampolgárok és az intézmények milyen minőségű hálózatra kapcsolódhatnak. A jövő kulcsa tehát a minél jobb minőségű hálózatokban és azok kiépítettségében van. Hogy hol tart ebben Magyarország, azt a terület egyik legdinamikusabban fejlődő vállalatának vezetője mondja el.
 

A belátható szélessávú mobiljövőt az 5G-s hálózatok jelentik, amelyet elsőként Németországban használhatnak az emberek , ám a Magyarországon megvalósuló Szupergyors Internet Program (SZIP)  is olyan lehetőségeket teremt, amely európai viszonyok között is figyelemre méltó. A SZIP keretében ugyanis minden egyes háztartásban legalább 30 Mb/s sebességű internet lenne, ilyen például Németország egyes részein ma nem érhető el. Az uniós és kormányzati támogatást is élvező informatikai projekt keretében, csak ehhez 60 ezer kilométernyi kábellel hálózzák be az országot. A fejlesztések pedig ezen kívül is dübörögnek, így hatalmas mennyiségű optikai kábelre van szükség, óvatos becslések szerint a következő tíz évben közel 200 ezer kilométernél is nagyobb optikai kábel igényt kell majd kiszolgálni hazánkban. Okos otthon, okos mérők, intelligens konyha gépek, szinte önműködő háztartás már 5 éven belül ugyanúgy életünk részei lesznek, mint amennyire napi életünk részei az okostelefonok, amelyek egy évtizede robbantak be.

Mindehhez azonban optikai kábelre van szükség, hiszen ahogy a fél négyzetkilométerenként felálló 5G tornyoknak, úgy a SZIP-nek és az okos otthonoknak is drasztikusan megnő a nyersanyagigénye. A problémát pedig az jelenti, hogy az európai gyártási kapacitás nem lesz elegendő az igények kiszolgálására, jelzi Rentkó András, a Pannoncom-Kábel vezérigazgatója. Az optikai kábelek szállítási határideje már az elmúlt években is folyamatosan nőtt, a szakértő szerint ez nem csak a költségeket növeli meg, de más gondokkal is jár. A vezérigazgató úgy látja, hogy az egyébként is munkaerőpiaci kihívásokkal küzdő ITC szektorban ez a munkaszervezés szempontjából is fejfájást okoz a fejlesztéseket végző vállalatoknak.

Rentkó András, a Pannoncom-Kábel vezérigazgatójaRentkó András, a Pannoncom-Kábel vezérigazgatója
A Pannoncom-Kábel néhány éve megkapta a legdinamikusabban fejlődő közép-magyarországi vállalkozás díját. A társaság folyamatosan bővül, hiszen árbevétele azóta közel a négyszeresére, a dolgozóinak létszáma pedig a háromszorosára nőtt. Közel 1000 településre juttathatják el a termékeikkel a szupergyors internetet. A kábeltévé, a net és a wifi a közreműködésükkel 1 millió háztartásba jutott el az évek során.

 A szakember szerint az ázsiai kapacitás ebben a pillanatban ugyan elvileg fedezné a globális igényeket, az ottani termékek minősége viszont nem minden esetben felel meg az európai igényeknek. Rentkó András úgy látja, hogy a fentiek miatt optimális megoldást jelenthetne például a magyarországi optikai kábelgyártási képesség kialakítása. Ez ugyanis amellett, hogy fedezhetné a hazai igényeket, amelyek a következő évtizedben 6-10 milliárdos megrendelést jelenthetne, emellett még ágazatstratégiai kérdés lesz az importellátottság veszélyeinek kiküszöbölése. Nem mellesleg a környező országok piacait is el lehetne hazai gyártáskapacitásból látni.

A szélessávú hálózatok fejlettsége a vállalatok versenyképességén túlmenően az adott ország nemzetközi versenyképességét is meghatározhatja, nem véletlen tehát, hogy Európa-szerte az infrastruktúra építése mellett a közintézmények - közigazgatás, egészségügy, oktatás - digitalizációja is elképesztő tempóban folyik. Ha pedig a kereskedelmi téren nézzük a közeljövőt, akkor a dolgok internetje (IoT - Internet of things) már terjed, az 5G vagy éppen az önvezető autók, az okos otthonok pedig várhatóan néhány éven belül a napi életünkbe robbannak. Ezek pedig mind egyre nagyobb sávszélességet és egyre fejlettebb hálózatot igényelnek. A fejlett hálózat pedig optikai kábelt.

Rentkó András szerint a területen egyértelműen verseny van a gyártók és a szállítók között. Úgy véli, a technológiai feltételek adottak, viszont a rendszerben való gondolkodás és a későbbiekre vonatkozó üzemeltetési javaslatokban történő jártasság emeli ki a tömegből az eredményesebb vállalatokat.

A szakember szerint kevesen tudnak olyan szolgáltatást nyújtani, mint amit a Pannoncom-Kábel. Szerinte a legjobbakat az jellemzi, hogy a szolgáltatói központtól az ügyfél irodájában való csatlakozásig képesek egységes hálózatot megtervezni, megépíteni, megfelelő minőségű aktív és passzív hálózati eszközöket biztosítva, akár WI-FI  megoldást is integrálva. Akár települések között, településeken belül, vagy telephelyeken belül, irodaházakban képesek legyenek informatikai és távközlési hálózatokat kialakítani. Ennél már csak a saját optikai kábelgyártási képesség biztonsága adhat nagyobb versenyképességet, s nem csak a Pannoncom-Kábelnek, hanem Magyarországnak. A legjobb minőségű optikai hálózat a leggyorsabb jövőt vezeti, ide, a jelenbe.
 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.