6p

A Fekete Hattyú szókapcsolatot a legtöbben Black Swan című, 2010-es amerikai pszicho‑thrillerhez kapcsolják, amely Csajkovszkij Hattyúk tavát eljátszó balerinákról szól. Azonban létezik Black Swan (Fekete hattyú) események is: ezek váratlan, előre meg nem jósolható, események. Fontos tudni, hogy a definícióból adódóan ezekre az eseményekre „direktben” nem lehet felkészülni: de bizonyos értelemben, mivel tudjuk, hogy ilyenek léteznek, mégis előre tudunk gondolkodni. Több közgazdász is úgy tartja, hogy az utóbbi kb. 15 év eseményei között több fekete hattyú is volt, amelyek átrajzolták nemcsak a gazdasági és a piaci elképzeléseinket, hanem a megszokott életünket is. De talán ezt nem is kell különösebben magyarázni 2020 tavasza óta… Akinek beindította a fantáziáját ez a fogalom, annak melegen ajánljuk Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás című könyvét. De mit jelent mindez azok életében, akik a magyar ingatlanpiacok aktívak vagy akik ide szeretnének bekapcsolódni?

Diverzifikáció és kockázatkezelés

Azok számára, akik vagyongyarapításban gondolkodnak, a diverzifikáció és a kockázatkezelés most még lényegesebb fogalmak, mint az utóbbi időben bármikor. A fekete hattyúk és az egyre gyorsabban változó világ azt is jelenti, hogy egyre kevésbé lehet a korábbi tapasztalatokra alapozva meghozni gazdasági döntéseket. A koronavírus-válság a történelemben mindeddig példátlan módon befolyásolta a gazdaságot és az emberek életét. Az utóbbi közel másfél évben nem egy, a gazdasági ciklusokkal összefüggő összeomlás következett be, hanem a járvány terjedését megakadályozó korlátozó intézkedések közvetlen hatására álltak le teljes szektorok, elindítva a globális recessziót.

A tőzsdék olyan mértékű, irányú és sebességű mozgásokat produkáltak, amelyre a 2009 körüli globális válság óta nem volt példa. A rendkívül bizonytalan jövőkép miatt rengeteg eszközosztály könyvelt el veszteséget is, a kötvényektől és részvényektől kezdve több árupiaci termékig. Többen ingatlanba fektették pénzüket, míg mások leginkább a devizában bíztak meg. Azonban a devizapiacokon szintén „hullámvasutat” eredményezett a pandémia, ezért ott is hatalmas mozgásoknak és nem várt eseményeknek lehettünk szemtanúi. Még olyan fizetőeszközök is jelentős esést szenvedtek el, amelyek máskor a legstabilabb devizáknak számítottak.

Új típusú gondolkodás

Összességében elmondhatjuk, hogy a jelenlegi válság és az azt formáló események teljesen új kontextusban helyezték a kockázatkezelést, valamint az esetleges negatív hatások redukálásának mibenlétét és mikéntjét. Ezek természetesen új befektetői elvárásokat is hoztak: például azt, hogy hogyan lehet csökkentett kitettség mellett, egy válságálló eszközön keresztül vagyongyarapodást elérni.

És hogyan lehet jelentős vagyongyarapodást elérni és ehhez megtalálni a megfelelő eszközt? A megoldás az ingatlanpiac, azonban nem feltétlenül a hagyományos szegmensei, hanem egyes, ismeretlenebb részei.

A koronavírus okozta válság és az ingatlanpiac

Az ingatlan első ránézésre megfelelő eszköznek tűnik a befektetői elvárások kielégítésére, hiszen a rengeteg negatív jóslat ellenére sem az első, sem a második, sőt, a hazánkban nagyon súlyos harmadik hullám sem viselte meg igazán a lakóingatlan piacot. Bár egyes típusok, mint a garzonok, a kert vagy nagyobb terasz nélküli lakások és a panelek esetében volt némi (8-12%) árkorrekció, az összképet nézve az árak csupán időszakos stagnálással reagáltak a válságra.

Azonban az ingatlanpiac kérdésköre is jóval összetettebb ennél, hiszen ahhoz, hogy a befektetett tőkén felül maradjon elégséges mozgástér arra, hogy lehessen jelentősen tompítani vagy teljesen kioltani egy-egy válság vagy árzuhanás hatásait. Ehhez azonban 30-40%-kal kedvezőbb áron kellene hozzájutnunk az ingatanokhoz, de erre a hagyományos ingatlanbefektetési módszerek alapján sajnos semmi esélyünk sincs.

Egy ismeretlen, új szegmens az ingatlanpiacon

A Four Generations Property SE kidolgozott egy olyan konstrukciót és módszert, amely olyan területre juttatja el a befektetőket, amely merőben új lehetőségeket nyújt mind a profitszerzés, mind a garanciák és a kedvezmények tekintetében. A cég az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piacán vetette meg a lábát hosszú idővel ezelőtt és olyan kapcsolatrendszert és logisztikai hátteret alakított ki, amely garantálja a befektetőt számára az ilyen lakásokhoz és házakhoz való hozzáférést. Hiszen bármilyen csábító legyen is ez a piac (erről hamarosan részletesebben), az ilyen ingatlanok felkutatása, a tulajdonosok elérése, a velük való kommunikáció és végül a szerződés aláírása és kivitelezése nagyon nehéz feladat, amely magánemberként gyakorlatilag lehetetlen.

Ennek okai többek között az alábbiak a tulajdonosok részéről:

- az idősek / nyugdíjasok nagyon bizalmatlanok, főleg idegenekkel szemben, és nem igazán tudnak vagy akarnak döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy kivel és milyen feltételek mellett akarnak szerződni. Ez érthető is: nemcsak a napi hírek „unokázós” csalói miatt, hanem azért is, mert számukra az anyagi kockázatok mellett a lakhatásuk elvesztésének réme is szerepet játszik a félelmek kialakulásában.

- Az idősek általában nem ismerik az életjáradéki szerződés fogalmát, és így nem tudják, hogy egy ilyen szerződéssel a lakhatásuk nem kerül veszélybe és a jövőben ezzel elkerülhetik a méltatlan körülmények között való életet is.

Míg a befektetők részéről:

- az a legnagyobb probléma, hogy olyan idős személyeket találjanak, akik hajlanak a szerződés aláírására, és befektetési szempontból releváns ingatlannal rendelkeznek.

- Emellett a legtöbb befektető nem is veszi figyelembe az életjáradékos ingatlanpiaci szegmenst, mert ez a mainstream befektetéseken kívül esik.

Miért éri meg befektetőként ilyen ingatlanokba fektetni?

A legnagyobb érv az ár:

- ahelyett, hogy az ingatlan piaci értékének 100%-át kifizetnénk, komoly kedvezményekkel juthatunk lakásokhoz. Itt 40, 50, akár 60%-os piaci áron aluli vételárról beszélünk. Így nem kell tovább aggódni az esetleges árcsökkenések ár buborékok miatt, mivel így a tőkét érintő veszteség lehetősége közel nullára csökkenthető.

- Szintén a rendkívül alacsony ár része az, hogy ha feleakkora (vagy akár alacsonyabb) összeget fektetnünk be, az egyúttal azt is jelenti, hogy a megtérülési idő is fele vagy akár kevesebb is lehet, a hagyományos kiadási célú hasznosításhoz képest.

- Az alacsony árat úgy is meg lehet közelíteni, mintha a vásárlás pillanatában 10, 12 vagy 15 évnyi lakbért fizetni ki számunkra valaki, egy összegben. Ezzel rögtön „ki lehet cselezni” a kiadási kényszert és ennek buktatóit.

- Ezek mellett jó tudni, hogy az ilyen vásárlás jól hasznosítható adóoptimalizálás terén és jelentős illetékkedvezmény is igényelhető rá.

A Four Generations Property SE ezen egyedi szolgáltatása képes összekötni a befektetőket és tulajdonosakat, így várakozás nélkül, garanciákkal együtt élvezhetjük az előre hozott profitrealizálás élményét.

Mindennek megvalósítása egy kizárólagos ingatlanportfólión keresztül zajlik, alacsony tőkeigény, akár 80%-os likviditási mutató és jelentős illetékkedvezmény mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!