<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.

Naszályi Gábor, a BKV-nál dolgozó buszvezetőket tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, nem látja a kiutat az év elején kialakult patthelyzetből, miszerint a városvezetés a csőd szélén tántorogva felelőtlenségnek, sőt törvénybe ütközőnek tart bármiféle ígéretet a béremelésre, a szakszervezetek viszont nem tudják elfogadni a 0 százalékos "ajánlatot", írta csütörtökön a Népszava.

A fővárosi önkormányzat tucatnyi cégénél és intézményénél közel 28 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezetek márciusban egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát. Az érdekképviseletek már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen és minden lehetséges módon megpróbálják kiharcolni a legalább 6 százalékos keresetnövekedést.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b) és Karácsony Gergely főpolgármester a társaság új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszainak forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen, 2020 januárjában. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b) és Karácsony Gergely főpolgármester a társaság új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszainak forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen, 2020 januárjában. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A főváros csupán annyit ígért, hogy elkötelezettek magát egy több éves bérmegállapodás megkötésére jövő évtől, továbbá a szociális hozzájárulás mértékének kormányzati csökkentése esetén az abból megmaradó pénzt béremelésre fordítják. Ígéretet tettek arra is, hogy idén nem lesz csoportos létszámleépítés és a kollektív szerződésekben rögzített plusz juttatásokhoz sem nyúlnak.

„Semmilyen érdekérvényesítési formát nem vetettünk el, de még nem tartunk a sztrájkbejelentésnél” – jelentette ki a lapnak Naszályi Gábor, aki szerint jelen helyzetben a béremelést erővel kikényszeríteni olyan lenne, mint a hajléktalant pénzbüntetéssel sújtani.

(Mfor.hu kommentár: Azt már mi tesszük hozzá, hogy mivel a tömegközlekedés használata látványosan visszaesett, így vélhetőleg egy sztrájkfenyegetés is kisebb nyomást jelentene.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.