2019. november 8. 10:12

14 370 forinton cseréltek gazdát a bankpapírok arra, hogy a legnagyobb hazai hitelintézet ismét pozitív adatokat tett közzé, ezúttal a harmadik negyedévéről.  

Az OTP Bank-csoport idei háromnegyedévi korrigált adózott eredménye 313,1 milliárd forint lett, 19 százalékkal lett több az egy évvel korábbinál. E kiugró növekedést Bencsik László vezérigazgató-helyettes alapvetően két tényezővel magyarázta a mai sajtótájékoztatóján. Az egyik, hogy az idén megvásárolt bankok 19 milliárd forinttal gyarapították a nyereséget, a másik pedig a nagyon pozitív gazdasági környezet. A külföldi leányok egyébként már az OTP-csoport eredményének a felét adják, részben az akvizíciók, részben pedig az ukrán és orosz leányaik növekedése miatt.

Bencsik László Bencsik László

Ám ezek nélkül is 12 százalékkal nőtt volna az adózott eredmény. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy míg a bank bevételei – egyedi tételek nélkül – éves alapon 18 százalékkal nőttek, addig a működési költségei csak öt százalékponttal kevesebbel, 13 százalékkal.

S a bank kilátásai is bíztatóak, miután a Société Généralétől megvásárolt szerb leánybank eredményei a negyedik negyedéves adatokban már szerepelni fognak, miközben folyamatban van a franciák szlovén érdekeltségének a megvásárlása is. 

Egyetlen negyedév alatt 5 százalékkal nőttek az OTP betétei, ebből a lakosságiak 2 százalékos gyarapodása Bencsik szerint azért figyelemreméltó, mert ebben az időszakban a Magyar Állampapír Plusz is rengeteg magánpénzt vonzott. A hazai megtakarítási piacon egyébként az OTP-nek sikerült megőriznie a 32 százalékos részesedését.

A többi szegmensben pedig növelte a súlyukat. A jelzáloghitelekből 20 százalékkal többet folyósítottak az előző év azonos időszakához képest, aminek következtében e hiteleknél immár több mint 30 százalékos az OTP részesedése. A bank erős az államilag támogatott hitelek nyújtásában is. A családi otthonteremtési kedvezmények több mint 70 százalékát nála igénylik az ügyfelek, míg az OTP 124 milliárd forintnyit folyósított a piacon összességében 277 milliárd értékben kihelyezett babaváró hitelekből, ez 45 százalék körüli piaci hányadnak felel meg. Összességében a bank fogyasztási hiteleinek az összege 37 százalékkal nőtt, ezen belül a személyi kölcsönöknél az OTP részaránya immár csaknem 40 százalékos.

A volumenek növekedésének tudható be, hogy a bank nettó kamatbevétele éves alapon 15 százalékkal bővült. A jelentős hitelkihelyezés és portfoliójavulás ellenére az Equilor Befektetési Zrt. intő jelnek tartja, hogy a nettó kamatmarzsok idén július-szeptember között jelentősen, 31 bázisponttal csökkentek a 2018 harmadik negyedévéhez viszonyítva. Kiugró volt a díj- és jutalékbevételek 26 százalékos éves emelkedése is.

A vállalati hitelpiacon a 14,6 százalékos 2018 végi részesedését az OTP 0,1 százalékponttal, 14,7 százalékra növelte idén szeptember végére, alapvetően itt is a támogatott konstrukcióknak – lásd a Magyar Nemzeti Bank NHP+ programjának – köszönhetően.

Az első kilenc hónapban megfigyelt dinamika alapján a vezetőség módosította az eredeti elképzeléseit. Csökkentették a romániai bankadó várható hatását, valamint emelték a várható hitelállománya és a működési költségei növekedési ütemét.

Az Equilor szerint a legnagyobb hazai hitelintézet jó úton halad egy újabb rekordév felé és látható, hogy mind a magyarországi, mind a leánybanki tevékenysége dinamikusan emelkedik. Az utóbbi időszakban ráadásul a bevételei növekedési dinamika jóval erőteljesebb, mint a költségeié, miközben a nem teljesítő hitelek aránya is rohamosan csökken. 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.